"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nelli Kalikova: aidsiennetuses on suured lüngad (0)
10. aprill 2017
Scanpix

"HIV-i levik küpsemas eas inimeste hulgas näitab, et nad pole õppinud koolis ega ka hiljem. Aidsi haigestunute arv suurenes mullu sellepärast, et meil on palju HIV-positiivseid narkomaane, kes ei jõuagi arsti juurde," ütles arst Nelli Kalikova.

“Vaid 4000 neist on arstide jälgimise all, ülejäänud liiguvad ringi ja muu hulgas levitavad viirust. Metadoon-asendusravi ja tasuta süstlavahetusega saab narkomaani tõmmata meditsiinisüsteemi tegevusvälja,” rääkis Kalikova. “Kahjuks ei ole meil võimalik kõigile soovijatele metadoonravi pakkuda ning süstlavahetuspunktide loomine ja tegevuses hoidmine läheb ka raskustega.”

“Metadoonravi kohti oleks vaja neli-viis korda rohkem. Kava jõuda alla saja HIV-nakatumiseni aastas ei ole piisavalt ambitsioonikas, seda on ikkagi neli korda rohkem kui Soomes. Eesmärgiks tuleks seada mitte üle 30 nakatunu aastas,” märkis Kalikova.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.