"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Enne lindude pesitsusperioodi peaksid majaomanikud avad sulgema (0)
11. aprill 2017
Scanpix

Lindude pesitsusperioodi peatse alguse puhul tuletab Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) kinnistu- ja majaomanikele meelde, et nad katustele kogunenud prahi ja pesad ära koristaksid ja sulgeksid avad, et linnud hoonetesse ei pääseks.

Hiljem, hoonete väliremonditööde käigus ei tohi enam lindude pesitsuskohti sulgeda ja linde lõksu jätta, teatas ELL-i esindaja BNS-ile.

“Linnud ja inimesed lähevad konflikti eelkõige katuste ja fassaadide renoveerimistööde käigus ning reeglina ei lõpe need vastasseisud lindudele soodsalt,” ütles ELL-i Lääne-Eesti piirkonna juht Kaija Paalberg ja lisas, et seda saaks praegu katuseid puhastades vältida.

Kõige enam kõnesid saab ELL mais ja juuni, mil antakse teada linnupesade lõhkumisest või linnupoegade tapmisest. Ka on probleem terav korrusmajade rõdudel end sisse seadnud lindudega, samas on pesitsusperioodil on pesade lõhkumine ja lindude häirimine keelatud.

Kaija Paalbergi sõnul tekib väga palju probleeme ka siis kui pojad pesadest lahkuvad, maapinnale laskuvad ja vanemad neid kaitsma asuvad. “Seda kõike annab vältida, aga tegutsema peab kohe. Pärast on juba hilja!”

Looduskaitseseaduse kohaselt on keelatud looduslikult elavate lindude pesade ja munade tahtlik hävitamine ning kahjustamine või pesade kõrvaldamine, välja arvatud juhul, kui keskkonnaamet on selleks andnud eraldi loa.

Looduslikult elavate lindude pesade ja munade tahtliku hävitamise ja kahjustamise või pesade kõrvaldamise eest karistatakse füüsilist isikut rahatrahviga kuni 600 eurot, juriidilist isikut aga kuni 1300 eurose trahviga.

Lindude tahtliku häirimise eest karistatakse füüsilist isikut rahatrahviga kuni 400 eurot ning juriidilist isikut rahatrahviga kuni 640 eurot.

Kui tegemist on  lindude julma kohtlemisega – hävitamine või kahjustamine julmal viisil – või toimub see hävitamine või kahjustamine avalikus kohas, saab isiku suhtes algatada ka kriminaalmenetluse.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.