"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
EAS nõuab Rakvere Targa Maja eest tagasi 2,6 miljonit eurot (0)
17. aprill 2017
Scanpix

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus on esitanud Rakvere Targa Maja arendaja Sihtasutuse Virumaa Kompetentsikeskuse vastu 2,6 miljoni euro suuruse tagasinõude, sest sihtasutus andis sisse pankrotiavalduse.

EAS otsustas tagasinõude teha viidates kestlikkuse nõuetele – kompetentsikeskus tegutses viie aasta asemel vaid ühe aasta. Kokku toetas EAS kompetentsikeskust 3,3 miljoni euroga, mille eest ehitati Rakverre büroohoone, vahendas BNS Eesti Päevalehte.

Kuigi kompetentsikeskusele kuulub rajatud büroohoone, siis ei ole selle müügist väga suurt tulu oodata, sest aastani 2025 on hoonele seatud kasutusvaldus Rakvere linna kasuks. Kuivõrd maja on rajatud Rakvere linna maale, on probleem ka hoonestusõigusega, mis lõppeb 2025. aastal ja misjärel võib hoone omanikuks saada Rakvere linn.

Rakvere linnapea Mihkel Juhkam ütles Virumaa Teatajale märtsi keskel, et Targa Maja kinnistu kuulub Rakvere linnale, mis on seadnud sihtasutuse kasuks hoonestusõiguse lepingu aastani 2025. “Seejärel langeb kogu vara linna omandisse,” sõnas Juhkami.

Sihtasutus ja linn on sõlminud kasutusvalduse lepingu, mille kohaselt on kogu kinnistule rajatud vara antud linnale tasuta kasutusse, linn omakorda on andnud Targa Maja kolmanda korruse sihtasutusele tasuta kasutada. Küll pidi aga sihtasutus kandma oma osa kommunaalkuludest.

Kommunaalkulude eest jäi sihtasutus Rakvere linnale suurusjärgus 20 000 eurot võlgu ja selle juht Rasmus Lindmaa esitas kohtule pankrotiavalduse. Kohus kuulutas Sihtasutuse Virumaa Kompetentsikeskuse pankroti välja möödunud nädala neljapäeval.

SA Virumaa Kompetentsikeskuse tegevuse osas Rakvere Targa Maja ehitamisel on algatatud ka kriminaalmenetlus.

EAS teatas mullu septembris, et kahtlustab SA Virumaa Kompetentsikeskust enam kui 297 500 suuruse pettuse läbi viimises ja on alustanud selles osas toetuse tagasinõudmist.

EAS-i siseauditi üksus kontrollis Rakvere Targa Maja kompetentsikeskuse tulemusauditi raames, millega kontrolliti kompetentsikeskuse 2010. – 2015. aastatel EAS-i rahastatud projekte. Toetuse saaja oli SA Virumaa Kompetentsikeskus, mis on kolme projekti raames saanud toetust kokku 3,4 miljonit eurot. Auditi käigus tehti 11 olulise finantsmõjuga tähelepanekut, tuvastades mitteabikõlblike toetuste summa 297 532 eurot, teatas EAS toona.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.