"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Võrdlustabel asetab Eesti kohtusüsteemi EL-i tõhusamate hulka (1)
17. aprill 2017
Scanpix

Eesti kohtusüsteem on mitme näitaja põhjal Euroopa Liidu (EL) tõhusamate seas, esikohal ollakse digitaalse suhtluse ning teisel kohal kohtumenetluse kiiruse poolest

Esikohal ollakse digitaalse suhtluse ning teisel kohal kohtumenetluse kiiruse poolest. Euroopa Komisjon võrdles liikmeriikide õigusmõistmise tõhusust, kvaliteeti ja sõltumatust. 2017. aasta tabel sisaldab ka andmeid kodanike õigusemõistmisele ligipääsu ja kohtutega suhtlemise kanalite kohta. Selgub, et olulisim tõhususe näitaja ehk kohtumenetluse pikkus on Eestis väga hea. Eesti esimese astme kohtutes lahendatakse asju Euroopa keskmisega võrreldes tunduvalt kiiremini ning Eesti on tsiviil- ja haldusasjade lahendamisel Taani järel teisel kohal, vahendas BNS.

Liikmesriikide õigusemõistmise kvaliteeti võrreldes rõhutas komisjon probleemi digiallkirja kasutamisel, sest üle pooltes liikmesriikides ei ole digiallkirjastamine leidnud piisavalt rakendust. „Seevastu Eesti paistab digiallkirja kasutamisega silma ning meie advokaatide ja kohtu suhtlus on peaaegu 100 protsenti digitaalne. Selles on Eesti Euroopas esikohal,“ selgitas justiitsminister.

„Meie kohtute esiletõstmine on eriti märkimisväärne seetõttu, et Eesti kohtuteeelarve elaniku kohta oli üks EL-i riikide väiksemaid: Eestis kulutatakse kohtutele 30 eurot ühe inimese kohta,” märkis Reinsalu.  

Euroopa Komisjoni võrdlustabeli eesmärk on anda usaldusväärset infot liikmesriikide õigusemõistmise tähtsaimate tahkude kohta ning aidata sel moel parandada liikmesriikide kohtusüsteemi. Sellega ei hinnata riikide õigusemõistmise toimimist, vaid püütakse juhtida riike oma õigusemõistmist täiustama. Andmed pärinevad Euroopa Nõukogu õigusemõistmise tõhususe hindamise komisjonilt, kohtute kontaktisikutelt, Maailmapangalt, Euroopa kohtute haldamise nõukodade võrgustikult ja teistelt organisatsioonidelt.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

toivo
12. juuni 2017 10:40
see oli enne ratase alkirja , eesti riigi likvideerimisestkui riigi võim.