"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Herkel: Prantsuse presidendivalimised andsid turvalise tulemuse (1)
24. aprill 2017
Scanpix

Riigikogu Eesti-Prantsusmaa parlamendirühma esimehe Andres Herkeli hinnangul andis Prantsuse pesidendivalimiste esimene voor turvalise ning Eestile soodsa tulemuse.

“See läks nüüd suhteliselt turvaliselt, sest Emmanuel Macron on nendest kandidaatidest ainus, kes Vene-vastaseid sanktsioone, nende jätkamist õigeks peab. Seega on ta minu arusaamist mööda Eesti ja Euroopa jaoks hea variant, et ta seda joont hoiab, mis igalt poolt servadest lagunema hakkab,” ütles Herkel BNS-ile.

Prantsuse presidendivalimiste esimese vooru võitis tsentrist Macron, kes läheb teise vooru koos parempopulistliku Prantsuse Rahvusrinde liidri Marine Le Peniga.

Vabaerakonna saadiku hinnangul kordub Prantsusmaa presidendivalimiste teises voorus sarnane olukord 2002. aasta valimistega, kus vabariiklasest senise presidendi Jacques Chiraci vastu sai teise vooru Rahvusrinde tollane liider Jean-Marie Le Pen, kes on Marine’i isa.

“See oli kogu Prantsusmaale šokk. Praegu, kui tema tütar on [teises voorus], siis see oli pigem juba oodatud asjade käik. Aga analoogia saab olla see, et kui tookord imelikult kombel vabariiklased ja sotsialistid ühinesid Le Peni vastu, siis nüüd ilmselt tekib see sama, et Macroni, kes on ju sõltumatu kandidaat – ta ei kuulu ei sotsidesse ega vabariiklastesse -, aga eeldada võib, et ta siiski nende hääled saab,” rääkis Herkel.

See, et Prantsusmaal said nii tugeva toetuse parem- ja vasakäärmuslikud kandidaadid, on siiski murettekitav, tunnistas Herkel.

“See kõneleb paljust ja eks ta teeb rahutuks ja see on suur väljakutse sellele, et Euroopa selline traditsioonilie poliitiline eliit peab ennast kokku võtma, suutma paremini inimestega suhelda. Ja mitte sattuma sellistesse korruptsiooniskandaalidesse nagu [vabariiklaste kandidaat François] Fillon, kuigi ta kampaania mõistes tuli sellest veel üllatavalt hästi välja,” arutles Herkel. “Aga äärte valijatele on need asjad ikkagi täiendav tegur selleks, et oma hääl kõrvale anda,” märkis ta.

Hinnates Macroni võidu korral juhtuma hakkavat, tunnistas Herkel, et seda on veel vara ennustada. “Macron on huvitav fenomen, aga ma ei oska tema tulevikku ennustada – mis ta poliitiliselt on. Huvitav on ta eeskätt selles mõttes, et ta just sobitudes Euroopa kooshoidmise katsesse, on samal ajal sellest põhivoolu poliitikast selgelt väljas,” rääkis riigikogu Prantsuse parlamendirühma esimees BNS-ile teel Frankfurdist Strasbourgi.

Prantsusmaa presidendivalimiste esimese vooru võitis parteitu liberaalne tsentrist Macron, kes kogus 23,86 protsenti häältest. Teisena pääses lõppvooru parempopulistliku Rahvusrinde liider Le Pen 21,43 protsendiga. Fillon kogus 19,94 protsenti häältest, vasakäärmuslik Jean-Luc Mélenchon 19,62 ja praeguse presidendi kodupartei, sotsialistide kandidaat Benoît Hamon 6,35 protsenti häältest.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

stagnast villand
24. apr. 2017 15:20
Seesinane Herkel kas ei tea poliitikast mõhkugi või siis lihtlabaselt eksitab eestlasi - too nn tsentrist Macron on totaalselt ebaõnnetunud president Hollandi majandusminister ja sotsist parteikaaslane üles haibitud Prantsusmaa establishmenti poolt. Eesmärgiks on säilitada stagna ja lüüa tagasi muutused Prantsusmaal ja Euroopas. Paraku senise stagna säiltamine tähendab mitte vaid Prantsusmaa vaid kogu euroopaliku Euroopa hävimist - muhameedlased hävitavad Euroopa prüsseliitide mahitamisel. Kõik Prantsusmaa patrioodid ühiselt peavad likvideerima globalismuse ja prüsseliitide ülemvõimu Prantsusmaal ja terves Euroopas, mis on Marine Le Peni üleskutseks.