"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Peep Peterson: tööandjad tunnistavad, et kuni saab vähem maksta, nad seda ka teevad (3)
01. mai 2017
Scanpix

"Kindlasti on töötajate põletavaim probleem hetkel palk. Jätkuvalt on palju ameteid, mille töötajad teenivad nii madalat palka, et sellega on võimatu oma pere toita ja hambaid parandada. Miinimumpalk peaks tõusma vähemalt 10% aastas," rääkis Eesti ametühingute keskliidu esimees Peep Peterson. "Eestis valitseb endiselt arusaam, et tööandja juhib töötaja elu, meil oleks elujärg tunduvalt parem, kui tööandja suhtleks töötajaga, kui võrdsega."

1. Mai tähistamine on Petersoni hinnangul väga euroopalik nähtus, mida tasuks siduda Põhjamaade, mitte nõukogude ajaga.
“Kindlasti on töötajate põletavaim probleem hetkel palk. Jätkuvalt on palju ameteid, mille töötajad teenivad nii madalat palka, et sellega on võimatu oma pere toita ja hambaid parandada. Miinimumpalk peaks tõusma vähemalt 10% aastas. Unistame loomulikult veel suuremast tõusust, kuid ilmselt ei ole tööandjad sellega nõus,” nentis Peterson. “Valitsuse abi tööandjate veenmisel on väga kasulik. Tööandjad tunnistavad ausalt, et kuni saab vähem maksta, nad seda ka teevad, erilist kihku paremini maksta ei ole.”

“Kui mõni töötaja jääb rasedaks või haigeks, tõmbavad tööandjad järjest vähem nägu mossi kuid ikka mossitavad. Eestis valitseb endiselt arusaam, et tööandja juhib töötaja elu, meil oleks elujärg tunduvalt parem, kui tööandja suhtleks töötajaga, kui võrdsega,” rääkis Peterson. “Tervishoiutöötajad said lubatud palgatõusu, kuid näiteks kaubandustöötajate jaoks on oluline endiselt nii palk, kui see, et nad saaksid pühapäeval oma perega koos olla.”

“Noorte jaoks on endiselt suur probleem, et neilt nõutakse kohe pärast kooli lõpetamist töökogemust. Kust aga me oma sel juhul töötajatele järelkasvu üldse saame? Me peame oma noori rohkem usaldama. Raske on ka vanemaealistel inimestel. Töötukassa värske statistika näitab, et kõrgemas eas inimestel on lausa poole võrra raskem leida tööd. Töötukassa võiks vanemaealisi rohkem koolitada ja ette valmistada, et inimesed saaksid tõesti kauem ka tööturul püsida,” lisas Peterson.

“Eestis on tugevaid, Skandinaavia tasemega ametühinguid näiteks tervishoius ja transpordis. Inimestele meeldib kuuluda tugevasse ametühingusse, kuid neile ei meeldi nõrgad ametühingud. Eestis on küsimus, kuidas muuta ametühinguid tugevamaks,” sõnas Peterson.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vaatamata kiidukõnedele
3. mai 2017 01:04
Eestis on tasud ja pensionid juba kümmekond aastat ebaloogiliselt väikesed ja keegi vastuta? http://www.pealinn.ee/koik-uudised/briti-teadlase-suunis-eesti-valitsus-peaks-kohe-kehtestama-n143032
artur
2. mai 2017 11:54
Eestlased on kahjuks arad , neil puudub kahjuks eneseväärikus ja uhkus , et enda eest välja astuda. Kõike seda peaks aitama teha ametiühing. Kuid kahjuks see peterson koos oma muidusööjate pundiga istub vaeste turjal ja muudkui möliseb oma lolli möla.
tavaline Euroopa
1. mai 2017 11:41
Juhul kui tegu on Euroopaga siis töövõtjaid ühendavad ametiühingud, loomulik asi ju Euroopas. Lihtsalt eestlased peavad endale selgeks tegema kas nad eestlased elik eurooplased või siis pakid või siis koguni banglad Hindustani subkontinendilt. Eurooplased elavad nii nagu eurooplased Euroopas ja pakid siis pakkide kombel Pakistanis ole probleemi.