"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Itaalia ekspeaminister: Macroni võit oli pöördepunkt (4)
12. mai 2017
Scanpix

Itaalia ekspeaminister Enrico Letta ütles reedel Tallinnas Lennart Meri konverentsil, et tsentrist Emmanuel Macroni võit Prantsuse presidendivalimistel oli pöördepunkt pärast Brexiti referendumi tulemust ja Donald Trumpi USA presidendiks valimist.

“Mind šokeerisid Brexiti pooldajate ja Trumpi valmiskampaania loosungid, mille võib kokku võtta ühe sõnaga – “minevik”,” lausus Letta Lennart Meri konverentsi avapaneelis, viidates Brexiti pooldajate loosungile “Võtame kontrolli tagasi” ja Trumpi kampaanialoosungile “Teeme Ameerika taas suureks”.

Macroni võit märgib esimest korda Brexiti referendumi ja Trumpi võidu järel sündmust, kui keegi võidab valimised mitte minevikku, vaid tulevikku suunatud sõnumiga, lausus ta, vahendas BNS.

“Macron võitis tulevikku suunatud ideedega. Asjaolu, et ta alistas vanad parteid, annab talle tugeva mandaadi veenda Saksamaad, eriti pärast 24. septembri valimisi, et on võimalik edasi liikuda ilma sakslaste täiesti õigustatud kartusteta mõnede meie ladina sõprade suhtumise kohta,” ütles Itaalia endine valitsusjuht.

Letta tunnustas Eesti eesistumise hüüdlauset “ühtsus läbi tasakaalu”.

Tema sõnul tuleb leida uuesti tasakaal kahe EL-i põhiväärtuse – vastutus ja solidaarsus – vahel.

Letta lausus, et EL peab langetama otsuseid ja tegelema liikmesriikide ühiskondade mittekosmopoliitsete osadega. “On palju inimesi, kes ei räägi kolme keelt, ei reisi ega tööta teistes riikides, ega taha olla kosmopoliitsed.” 

Itaalia ekspeaminister rõhutas, et EL ei tohi inimeste teadvuses võrduda globaliseerumisega.

“Me oleme sisenemas poolaastasse, kus meil on pärast Saksa valimisi võimaluse aken,” sõnas ta.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ah ah haa
13. mai 2017 15:51
Selle mehe võit oli pöördepunkt halvemuse poole.
companion
13. mai 2017 13:37
http://new.euro-med.dk/20160216-dialectic-rothschild-ruled-superlodges-ruling-the-world-dictating-merkels-immigration-non-policy.php Mason Putin giving Merkel a Masonic handshake: They are Ur-Lodge brother-and sister in the “Golden Eurasia” (“from Lisbon to Vladivostock/Alexandr Dugin”)!
Ivo
12. mai 2017 22:22
See mees ei sobi üldse presidendiks. Naise näol on tal toetaja ja ninapühkija.
totaalne alatus
12. mai 2017 18:46
Otse loomulikult võib öelda Itaalia kohta totaalne saamatus kuid tegelt on tegemist totaalse alatusega. Just Itaalia korraldab - ja muide tegelt juba pikki-pikki aastaid - toda põgenike-pagulaste liikumist Vahemerel. Tegelt siis klassikalise orjakaubandusega ja teenistus siseaafriklastest ning araabidest orjade pealt otse loomulikult vapustav. Ja mingist nn vastutusest ja solidaarsusest ei ole juttugi - miks Itaalia ei aidanud on südamesõpra Muammar Gaddafyt kui võlgades juudipoiss Pariisist koos islamistidest kamraadidega tapatalgu vallandas. Alles ju Muammar väisas Roomat on näitsikute ja legendaarsete beduiinitelkidega ja kogu Itaalia nn eliit oli sillas. Muide too nn Liibüa tapatalgu kestab tänini ja ikka sõbra "Itaalia" täielikul toel. Itaalia on vallandanud Vahemerel totaalse orjakaubanduse tõeline vastutus ja solidaarsus. Nii palju siis itaallastest ja Itaaliast muide Euroopa Liidu liikmest, isegi asutajaliikmest.