“Mind häirib, et enamik lugusid “Eesti laulul” on inglise keeles. Elementaarne lugupidamine oma emakeele vastu võiks ikka olla!”

Voldemar Kuslap, laulja
Okupatsioonide muuseum avab näituse rändelugudest (0)
15. mai 2017
Scanpix

Okupatsioonide muuseum avab teisipäeval, 16. mail näituse "Rändelood – eile ja täna". "Rändelood – eile ja täna" on kolmiknäitus, mis kõneleb lugusid inimestest, kes on rändetee ette võtnud vabatahtlikult või sunniviisiliselt

Okupatsioonide muuseum avab teisipäeval, 16. mail näituse “Rändelood – eile ja täna”. Näituse juhatab sisse kell 15.00 arutelu “The Age of Migration”, kus osalevad Riigikogu liige Yoko Alender, Rootsi suursaadik Eestis Anders Ljunggren, näituse “Rändajate portreed – pealkirjade tagant paistev Rootsi” fotograaf Alexander Mahmoud ning Eesti 2.0 tegevjuht Ede Tamkivi. Vestlust modereerib Krister Paris. Näituse avamisele järgnevalt linastub dokumentaalfilm “In the Trails of the Boat Refugees”.

“Rändelood – eile ja täna” on kolmiknäitus, mis kõneleb lugusid inimestest, kes on rändetee ette võtnud vabatahtlikult või sunniviisiliselt. 
Näitus “Paadipõgenike jälgedes” tutvustab 2016. aastal Balti riikidest ning Rootsist pärit noorte projekti, mille käigus läbisid nad paadiga 1944. aasta põgenemistee Ventspilsist Gotlandile. Näitust täiendavad fotograaf David Holmerti jäädvustused Baltimaade põgenikest Läänemere suurimal saarel. 
“Rändajate portreed – pealkirjade tagant paistev Rootsi” avab viimastel aastakümnetel Rootsi jõudnud põgenike elukäike ning näitus “Rändelood” mõtestab rändepõhjuste ja -kogemuste mitmekesisust erinevate inimeste lugude kaudu.

“2015. aastal elas väljaspool oma sünnimaad 244 miljonit inimest. Kui tegu oleks ühe riigi kodanikega, siis oleks see Ameerika Ühendriikide järel suuruselt neljas riik maailmas. 
Rändelood, mida näitusel näeme, avavad nii sunniviisiliste kui vabatahtlike rändajate lugusid Teisest maailmasõjast tänaseni. Ja annavad tunnistust, et olenemata päritolumaast, usust või nahavärvist, ei erine me üksteisest kuigivõrd,” selgitas muuseumi näituste juht Sander Jürisson. 

Arutelu toimub inglise keeles. Dokumentaalfilm “In the Trails of the Boat Refugees” (rež. Sandra Fröberg, 30´) linastub ingliskeelsete subtiitritega. 

Kolmiknäitus valmis Okupatsioonide muuseumi, Baltic Art Centeri (Gotland), Rootsi Suursaatkonna Eestis, Rootsi Instituudi, Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni ning perekond Holmerti koostöös. 

Näitus on Okupatsioonide muuseumis avatud 17. septembrini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.