"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
FOTOD! Riigikogu arutab maksumuudatusi (0)
17. mai 2017
Scanpix

Täna arutatakse riigikogus mitmeid maksumuudatusi, istung ähvardab venida hiliste õhtu- või koguni varaste hommikutundideni. Esimesele lugemisele tulevad muuhulgas nii karastusjoogimaks, pakendimaks kui ka alkoholi-, tubaka-, kütuse- ja elektriaktsisiisi puudutav seadusemuudatus.

“Küsimus on selles, kas keegi teeb viimaks meie riigi jaoks vajalikke muutusi või mitte. Meie otsustasime neid teha ja mitte läbimõtlematult ja kiirelt iseenesetarkusele toetudes, vaid kaasatud on oma ala asjatundjad,” märkis Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu.

Vaata galeriid (55)

“Eelmise aasta novembris valitsusareenile astunud Keskerakonnal ei ole olnud palju aega ja võimalusi keerata riigitüüri ühes või teises suunas harjumuspärasest kardinaalselt eemale. Siiski on saja päeva 88st ülesandest tehtud 70, osaliselt 7 ning pooleli veel 11. Ambitsioonikust oli palju, kuid töökust veelgi rohkem,” kirjutas Sarapuu märtsis, kui Keskerakonna juhitud valitsusel sai täis sada esimest tööpäeva. “Seejuures ei saa riigi majanduspoliitika muidugi olla vaid poliitiliste eesmärkide tõmbetuultes, vaid igasugune muudatus tuleb hoolikalt läbi mõelda ja analüüsida. Selles aitavad valitsust tublid majandusanalüütikud, inimesed, kes pole tööl esimest päeva, vaid on oma teadmisi varasemalt rakendanud eelmiste valitsustegi aegu. Küsimus on vaid selles, mis on ühe või teise valitsuse jaoks prioriteet ja milline on ülesande püstitus.”

“Valitsusliidul on soov kiiresti menetleda vaid neid maksumuudatusi, millega on jõustumise tähtajast tulenevalt tõepoolest kiire või mis ei nõua seaduste ulatuslikku muutmist,” ütles rahandusminister Sven Sester eelmisel detsembril. “Uue valitsuse tulumaksu­reformist on sisuliselt palju rohkem kasu kui sotsiaalmaksu määra 0,5% võrra langetamisest. Kuhugi ei saa edasi lükata ka majutusasutuste käibemaksu määra tõusu peatamist ja aktsiisitõusude tähtaegade edasilükkamist, mis samuti vastasel juhul jõustuksid (1. jaanuarist – toim).”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.