"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Sotsiaalministeerium toetab Tallinna Haigla rajamise plaani (0)
07. juuni 2017
Scanpix

"Mul hea meel, et ka Tallinna linn on oma plaane seadmas sinnapoole, et hakata rajama uut haiglat, ühendada kaks olemasolevat keskhaiglat," sõnas tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. "Ma arvan, et selle muudatuse oleks võinud teha juba ammu."

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski sõnul toetab sotsiaalministeerium Tallinna plaani Tallinna Haigla rajamisel.

“Ma arvan, et selle muudatuse oleks võinud teha juba ammu,” ütles Ossonovski riigikogu infotunnis. “Tegelikult sellist tervishoiuvõrgu killustamist Eestis, Eesti pealinnas, suurimas omavalitsuses ja tervishoiu toimepiirkonnas ei ole mõistlik ülal pidada,” lisas minister.

“Sellest tulenevalt on mul hea meel, et ka Tallinna linn on oma plaane seadmas sinnapoole, et hakata rajama uut haiglat, ühendada kaks olemasolevat keskhaiglat,” ütles ta.

Selles kontekstis vaatab sotsiaalministeerium koostöös riigiga Ossinovski sõnul üle ka sünnitushaigla tegevused, kus on plaanis luua Põhja-Eesti Regionaalhaigla Tallinna Lastehaigla baasil uus keskus. “Ma arvan, et sellest saab lõpuks üks hea asi. Aga see võtab kindlasti pikalt aega,” lausus ta.

“Kindlasti ei ole mõistlik, et uus Tallinna Haigla konkureeriks teatud kitsaste erialade puhul Põhja-Eesti Regionaalhaiglaga. Mingil määral seda täna on. Tallinnas võiks sellist tööjaotust kindlasti rohkem olla,” märkis Ossinovski.

Hetkel on haigla rajamisel Ossinovski sõnul käimas Tallinna linnavalitsuse välja kuulutatud detailplaneeringu hange. “Pakkumise tähtaeg on 19. juuni. Ja kui seal plaanid selginevad, siis kindlasti oleme valmis oma jõu ja nõuga kaasa aitama, et haigla oleks tõepoolest optimaalne, vastaks patsientide vajadusele ja ka tuleviku rahvastikuprognoosidele, nii voodikohtade mõttes kui ka planeeritavate erialade vaates,” ütles ta.

Tallinna linna kava kohaselt toimub 2017. aasta sügisest kuni 2018. aastani ehituse projekteerimine, 2019. aasta alguses kuulutatakse välja ehitushange ja haigla ehitus kestab 2019. aasta sügisest 2023. aasta alguseni,

Tallinna Haigla ruumimaht on esialgsel hinnangul vahemikus 100 000 kuni 120 000 ruutmeetrit. Haigla projekti eeldatav maksumus on 400 miljonit eurot, sellest hoone ehitus 200-240 miljonit eurot, meditsiinitehnika ja sisustus ligikaudu 100 miljonit eurot, väliskommunikatsioonid, projekteerimine, projekti juhtimine ja muud kulud ligikaudu 60 miljonit eurot.

Rajatavas haiglas on voodikohtade koguvajadus 1329 voodit, neist kirurgiavoodeid 149, oftalmoloogia 8, onkoloogia 20, sünnitusabi ja günekoloogia 65, pediaatria 21, psühhiaatria 60, sisehaigused 333, järel- ja taastusravi 103, statsionaarne õendusabi 570. Ambulatoorse ravi osas kavandatakse aastaks 2025 679 049 ravijuhtu, statsionaarseid ravijuhte 55 016 ja päevaravi juhte 26 168.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.