"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Esimeses kvartalis oli Eestis üle 11 200 vaba ametikoha (1)
08. juuni 2017
Scanpix

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli tänavu esimeses kvartalis üle 11 200 vaba ametikohta, tegemist on viimase kahe aasta suurima vabade ametikohtade arvuga. Enamik vabadest ametikohtadest asusid jätkuvalt Harjumaal.

Eesti ettevõtetes, asutustes ja organisatsioonides oli tänavu esimeses kvartalis üle 11 200 vaba ametikohta, tegemist on viimase kahe aasta suurima vabade ametikohtade arvuga.

Kui vabade ametikohtade arv eelmises kvartalis ulatus veidi üle 9000, siis esimeses kvartalis suurenes vabade ametikohtade arv eelmise kvartaliga võrreldes 24 protsenti, teatas statistikaamet.

Vabade ametikohtade arv oli käesoleva aasta esimeses kvartalis suhteliselt samal tasemel eelmise aasta kolmanda kvartali rekordiga, kus vabade ametikohtade arv oli seitsme aasta jooksul esimest korda üle 11 000.

Võrreldes 2016. aasta esimese kvartaliga, kus vabade ametikohtade arv ulatus üle 8200, suurenes vabade ametikohtade arv 35 protsenti.

Ametikohtade koguarvust moodustavad jätkuvalt kõige suurema osa 19 protsenti töötleva tööstuse, 16 protsenti kaubanduse ja 10 protsenti hariduse valdkonna ametikohad.

Vabade ametikohtade määr ehk vabade ametikohtade osatähtsus ametikohtade koguarvus oli 2017. aasta esimeses kvartalis 2 protsenti, mis on 0,3 protsendipunkti enam kui eelmises kvartalis ja 0,5 protsendipunkti suurem kui mullu esimeses kvartalis.

Kõrgeim vabade ametikohtade määr esines esimeses kvartalis haldus- ja abitegevuses, kus see oli 4 protsenti ning 3,2 protsenti majutuses ja toitlustuses. Kõige madalam vabade ametikohtade määr esines veevarustuse, kanalisatsiooni, jäätme- ja saastekäitluse tegevusalal, kus see oli 0,9 protsenti ning mäetööstuses ja kinnisvaraalases tegevuses, kus mõlemas oli näitaja 1 protsent.

Enamik vabadest ametikohtadest asusid jätkuvalt Harjumaal, millele järgneb Tartu ja Ida-Virumaa. Vabade ametikohtade määr oli kõrgeim Harju maakonnas ning kõige madalam Hiiu, Saare ja Valga maakonnas.

Kolmveerand vabadest ametikohtadest asusid erasektoris. Vabade ametikohtade määr oli 2017. aasta esimeses kvartalis kõrgeim ehk 2,7 protsenti riigile kuuluvates asutustes ja ettevõtetes ja 2,5 protsenti välismaa eraõiguslikele isikutele kuuluvates ettevõtetes. Vabade ametikohtade määr oli madalaim kohalikele omavalitsustele kuuluvates asutustes ja ettevõtetes.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

töö-eestlus ausse
8. juuni 2017 09:50
Kõik eestlased siis töhe, kaasmaalased samuti. Vana hea töö-eestlus ausse, tööpõlgurid koloniisse Tallinn-Harkus, turbarappa.