"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti võõrustab Euroopa üht tähtsamat keskkonnakonverentsi (0)
02. juuli 2017
Scanpix

Euroopa Liidu (EL) eesistumise perioodi raames korraldavad Tallinna Ülikool ja keskkonnaministeerium 24.-26. oktoobril Tallinnas konverentsi "Nature-based Solutions: From Innovation to Common-use", kus tutvustatakse loodusest inspireeritud innovaatilisi praktikaid ja teadmisi, mis aitavad lahendada kliimamuutusest ja linnastumisest tekkivat koormust linnadele ning looduskeskkonnale.

Konverentsi teemad hõlmavad loodusel põhinevaid ja ökoinnovaatilisi tehnoloogiaid, mida on võimalik rakendada nii linna- kui looduskeskkonnas. “Loodusest inspireeritud tehnoloogilised lahendused nagu tehismärgalad, rohekatused ja tormivee süsteemid aitavad linnade keskkonda parandada väga mitmetel viisidel. Näiteks aitavad nad parandada seal elavate inimeste heaolu, linna liigirikkust, vee ringlust,” sõnas keskkonnaministeeriumi asekantsler Ado Lõhmus.

Kuna lisaks ökoinnovatsioonile on Eesti eesistumise üks prioriteete ka digilahendused, keskendutakse konverentsil sellele, kuidas tehnoloogiad saavad uute looduspõhiste lahenduste loomist ja kasutamist tõhustada ning inimeste teadlikkust tõsta.

Tallinna Ülikooli teaduri, konverentsi peaorganisaatori Galina Kapaneni sõnul on ökoloogia hariduse arendamisel Eestis suur potentsiaal ja alustada tuleks kindlasti juba väga noortest inimestest. Kapanen lisas, et praegused õppekavad koolides küll juba käsitlevad looduse teemat, samuti on palju tehtud loodushariduse arendamiseks, kuid kõiki võimalusi ei ole kindlasti veel ära kasutatud.

Konverentsil osalevad maailma tasemel tunnustatud teadlased, poliitikud ja ettevõtjad. Teiste hulgas astuvad konverentsil üles Euroopa Komisjoni teadusuuringute ja innovatsiooni direktoraadi direktori asetäitja Patrick Child, Euroopa Keskkonnaagentuuri tegevdirektor Hans Bruyninckx ja Rahvusvahelise Looduskaitseliidu looduspõhiste lahenduste grupi direktor Stewart Maginnis.

“Kuigi Euroopas on arutelud looduslähedaste lahenduste üle küllaltki algusjärgus, leidub piisavalt edukaid projekte ja parimaid praktikaid, mida aktiivselt liikmesriikide vahel jagada,” ütles Lõhmus. “Oluline on ka peale konverentsi sel teemal tegevusi ja arutelusid jätkata, sest innovaatilised lahendused võiksid ja peaksid olema meie uus normaalsus.”

Konverentsil osalevad eksperdid ja poliitikakujundajad annavad soovitusi, kuidas suurendada Euroopas teadlikkust loodusest inspireeritud innovaatilistest lahendustest ja viia nende laiema rakendamiseni. Konverentsist osa võtma on oodatud ka Eesti teadlased, praktikud ja poliitika kujundajad, et parimad praktikad meile jõuaksid ning meie kogemus maailma kanduks.

Konverents toimub 24.-26. oktoobrini 2017 Tallinna Ülikoolis ning on avatud laiale ringile huvilistele. Konverentsi ettekanneteks saab hakata tegema ettepanekuid alates 12. juulist konverentsi veebilehekülje http://www.tlu.ee/en/NBS/ kaudu ja osalejate registreerimine algab augustis. Konverentsil osalemistasu ei ole.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.