"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Euroopa Kohtu kohtujurist: liikmesriik võib Uberi tegevuse peatada (0)
04. juuli 2017
Scanpix

Euroopa Kohtu kohtujuristi hinnangul võivad liikmesriigid keelata transpordifirma Uber ebaseadusliku tegevuse ja selle eest ettevõtet kriminaalkorras karistada, ilma et nad komisjonile eelnevalt seaduseelnõust teataksid.

Oma ettepanekus asus kohtujurist Maciej Szpunar seisukohale, et sõltumata sellest, kas transpordifirma Uber osutatav Uberpop teenus kuulub Euroopa Liidu direktiivi kohaldamisalasse või mitte, võivad liikmesriigid keelata ebaseadusliku tegelemise sellise transporditegevusega nagu Uberpop ja selle eest karistada, ilma et nad peaksid komisjonile eelnevalt seaduseelnõust teatama, vahendas BNS Euroopa Kohtu teadet.

Täpsemalt meenutab kohtujurist, et nähtuvalt tema 11. mai ettepanekust kohtuasjas Uber Hispaania kuulub Uberpopi teenus transpordi valdkonda ning ei kujuta endast seega infoühiskonna teenust direktiivi tähenduses. Niisugusel juhul ei ole direktiiv kohaldatav ja komisjonile ei ole vaja seaduseelnõust teatada.

Isegi kui Uber osutaks infoühiskonna teenust, ei oleks kohtujuristi hinnangul vaja Uberi tegevuse keelamisel Euroopa Komisjoni teavitamist.

Kohtujurist tegi oma otsuse kaasuse raames, milles Prantsusmaa Uberi suhtes on algatatud kriminaalasi, kuna see rikkus Prantsusmaa transpordiregulatsioone. Uberi hinnangul oleks Prantsusmaa uute regulatsioonide kehtestamisel pidanud teavitama Euroopa Komisjoni.

Kohtujuristi ettepanek ei ole Euroopa Kohtule siduv. Kohtujuristi ülesanne on täiesti sõltumatult teha Euroopa Kohtule ettepanekuid talle määratud asjade õigusliku lahenduse kohta. Euroopa Kohtu kohtunikud asuvad selles kohtuasjas nõu pidama. Kohtuotsus tehakse hiljem.

Eelotsusetaotlus võimaldab liikmesriikide kohtutel taotleda kohtuvaidluste lahendamisel Euroopa Kohtult liidu õiguse tõlgendamist või liidu õigusakti kehtivuse üle otsustamist. Euroopa Kohus ei lahenda siseriiklikku kohtuvaidlust. Kohtuasja lahendamine kooskõlas Euroopa Kohtu otsusega on siseriikliku kohtu ülesanne. Euroopa Kohtu otsus on ühtlasi siduv ka teistele siseriiklikele kohtutele, mis lahendavad sarnast probleemi.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.