"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Euroopa Keskpank: euroala majanduskasv elavneb jätkuvalt (0)
03. august 2017
Scanpix

Euroopa Keskpank (ECB) teatas majandusülevaates, et majanduskasv jätkab elavnemist kõikides euroala sektorites ja piirkondades.

Leiti, et kasvuväljavaadet ohustavad riskid on üldiselt tasakaalustatud ning püsiv majanduskasv annab kindlust, et inflatsioon läheneb tasahaaval tasemele, mis vastab ECB eesmärkidele. Seejuures nenditi, et praegu ei ole see veel inflatsiooni hoogsamas kiirenemises väljendunud, vahendas BNS.

ECB järeldas olemasolevatest andmetest ning küsitlustulemustes, et lähiajal jätkub euroala kindel ja laiaulatuslik kasv. Rahapoliitiliste meetmete mõju edasikandumine soodustab sisenõudlust ja on aidanud vähendada finantsvõimendust.

Euroala mittefinantsettevõtete ja kodumajapidamiste rahastamiskulud püsivad soodsad. 2017. aasta teises kvartalis korraldatud euroala pankade laenutegevuse küsitlus näitab, et ettevõttelaenude ja kodumajapidamistele antavate eluasemelaenude nõuded on veelgi leevenenud ning laenukasvu toetab ka edaspidi suurenev nõudlus.

Euroala aastane ÜTHI-inflatsioon oli mais 1,4 protsenti ja langes juunis 1,3 protsendile, eelkõige energiahinna aeglasema inflatsiooni tõttu. Lähikuudel jääb ECB hinnangul koguinflatsioon nafta praeguste futuurihindade järgi otsustades tõenäoliselt praeguse taseme lähedale. Samal ajal püsivad alusinflatsiooni näitajad madalal tasemel ega ole veel näidanud veenvaid elavnemismärke, sest euroalasisene kulusurve, sealhulgas palgakasv, on endiselt vaoshoitud.

Maailma tasandil osutavad kättesaadavad näitajad kindlale üleilmsele kasvule 2017. aasta teises kvartalis. Üleilmne koguinflatsioon on aeglustunud, kajastades energiahindade kahanevat tuge. Arenenud riikide pikaajaliste intressimäärade tõusust hoolimata on rahastamistingimused kogu maailmas püsinud kokkuvõttes soodsad.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.