"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
"Tosca" paneb ooperiklassika austajate südamed kiiremini põksuma (0)
10. august 2017
Richard Hubert Smith

Esmakordselt Eestis Birgitta Festivalil üles astuv English Touring Opera toob külakostiks kaasa tõelise maiuspala ooperiklassika sõpradele – Giacomo Puccini kuulus ooper "Tosca" lööb laval valla tõelise inimtunnete ja emotsioonide tulevärgi: reetlikud sõbrad, pettused ja vale, armukadedus ja kiivus, armastus, millel siiski pole määratud kesta…

“Oleme enam kui neljakümne tegevusaasta jooksul oma kontseptsiooni märkimisväärselt muutunud ja liikunud järjest enam selles suunas, et viia publikuni nüüdisoopereid ja oopereid, mida Suurbritannias esitatakse harva, või need on koguni esmalavastused. Kuigi anname aktiivselt etendusi kõikjal Inglismaal, oli Birgitta Festivali kutse meie jaoks väga meeldiv üllatus ja sellel osalemine on meile kahtlemata suur au. Kui nägin varasemate festivalide fotosid, vaimustas mind eelkõige etenduskoht – keskaegse Pirita kloostri varemed. English Touring Opera (ETO) jaoks on see esimene koostöö Tallinna Filharmooniaga ning “Tosca” etendus sünnib koostöös eesti muusikutega: Festivaliorkestrit, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Rahvusooper Estonia poistekoori juhatab festivali kunstiline juht Risto Joost.” – James Conway, ETO direktor

“Tosca” näol on tegu ETO väga värske lavastusega, selle esietendus toimus Londonis tänavu 5. märtsil. Kuid Conway sõnul liiguvad nende mõtted juba selles suunas, et pakkuda järgmine kord eesti publikule mõnd vähem mängitud või tuntud ooperit, näiteks mõne kaasaegse briti helilooja teost, või vastupidi – mõnd Händeli suurejoonelist ja võimsat ooperit. “Inglismaal armastatakse väga Händeli oopereid, nende esitamisel on meil pikaajalised traditsioonid ja väga tugevad Händeli lauljad,” ütleb Conway.

“Tosca” lavastajaks on noor briti naislavastaja Blanche McIntyre, kelle sooviks oli jääda võimalikult originaalitruuks ning ooperit mitte iga hinna eest kaasajastada. McIntyre suhtub Puccini materjali äärmiselt lugupidavalt ja taktitundeliselt ning sellist lähenemist peetakse eriti tänapäeva noorte lavastajate puhul üsna haruldaseks.

Giacomo Puccini ooper “Tosca” libretto autorid on Luigi Illica ja Giuseppe Giacosa. Ooperi maailma esietendus toimus 14. jaanuaril 1900 Rooma Ooperimajas. English Touring Opera produktsiooni esietendus leidis aste 5. märtsil 2017 Londonis.

Solistid: Floria Tosca, laulja: Paula Sides (sopran); Mario Cavaradossi, maalikunstnik: Alexander James Edwards (tenor); parun Scarpia, politseiülem: Craig Smith (bariton); Cesare Angelotti, endine Rooma konsul: Bradley Travis (bariton). Etenduses osalevad: ETO ansambel, Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Rahvusooper Estonia poistekoor, Festivaliorkester.

Järjekorras XIII Birgitta Festival on alates tänavusest aastast pühendatud selle asutajale ja kauaaegsele kunstilisele juhile, maestro Eri Klasile. Alates esimesest toimumiskorrast 2005. aastal on Birgitta Festivali korraldaja Tallinna Filharmoonia.

Tänavu pälvis Birgitta Festival juba teist korda Euroopa festivalide kvaliteedimärgi – EFFE Label´i (Europe For Festivals, Festivals For Europe), mis omistatakse vaid festivalidele, mis paistavad silma mitmekülgse ja kõrge kunstilise taseme poolest ning on pälvinud nii kohalike ekspertide kui ka rahvusvahelise žürii kiitva hinnangu. Tänavu saabusid Birgitta Festivali kajastama nelja välisriigi ajakirjanikud ja artiste osaleb kokku üheteistkümnest riigist.

TÄNAVU ESIMEST KORDA BIRGITTA FESTIVALI AJALOOS…

– alates 2017. aastast on kõik järgnevad festivalid pühendusega maestro Eri Klasile

– alates 2017. aastast on festivali kunstiline juht Risto Joost

– alates 2017. aastast on festivali programmi lülitatud kogupereetendus

– alates 2017. aastast alustati koostööd heategevusfondiga “Aitan lapsi”, mille raames saab tänavu võimaluse vaadata etendust “Karlsson lendab…” 500 Eesti paljulapseliste ja vähekindlustatud perede last

– alates 2017. aastast läks käima Tartu-Tallinn festivalibuss

– esmakordselt festivali ajaloos kuulutas festival koostöös Eesti Päevalehega välja konkursi festivali etenduse kõrvalosatäitja rolli. 11. augustil astub Giacomo Puccini ooperis “Tosca” Kardinali osas üles noor eesti laulja Kristjan Kannukene. 

 

 

G. Puccini ooper “Tosca” etendub reedel, 11. augustil algusega kell 19 Pirita kloostri varemetes.

Etenduse kestus: 2 h 40 min (üks 30 min vaheaeg)

Eesti-, vene- ja ingliskeelsed kavad. Eesti- ja ingliskeelsed subtiitrid. Piletid saadaval kohapeal ja Piletilevis, www.piletilevi.ee

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.