"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ehitusettevõtjast tunnistaja: ei mina ega suurärimees Aswani pole Keskerakonnale raha maksnud (0)
16. august 2017
Albert Truuväärt

Edgar Savisaare kohtuprotsessil andis täna tunnistusi kinnisvaraettevõtja Tarvo Teder, kes jäi hätta kaitsja küsimustele vastamisega. Mees ei suutnud nimelt selgelt meenutada, kas ja millal andis ta edasi Edgar Savisaare Keskerakonnale raha küsimise palve oma tööandjale, Singapuri ettevõtjale Sonny Aswanile. Küll väitis ta kindlalt, et kuigi Savisaar küsis, pole Sonny Aswani erakonda toetanud.

Süüdistuse versiooni kohaselt olevat Savisaar kas temalt või Tederiga seotud, Singapuri taustaga ettevõtjalt Sonny Aswanilt erakonnale toetust oodanud ja vastutasuks lubanud detailplaneeringu muutmise kiirendamist, et Paavli t 10 saaks kerkida Rimi kauplus.

Süüdistuskõnes väitis prokurör mõned istungid tagasi: “Seejuures andis Savisaar teada, et juhul kui Teder või Aswani Keskerakonda ei toeta, tuleb detailplaneeringu muutmise küsimus uuesti aruteluks 2015. aasta lõpul.”

Täna selgus kohtus, et toetust siiski Keskerakonnale ei makstud – ei Tederi ega Aswani poolt, ehkki Savisaar oli tõepoolest, nagu ilmselt kõik parteijuhid sel ajal terves Eestis, erakonnale valimisteks raha otsinud ja palunud ka Tederil uurida, kas Aswani ei tahaks keskerakonda toetada.

Tederi sõnul külastasid tema ja Aswani Edgar Savisaart kõigepealt 2014. a Hundisilmal. Jutuks tulid ka Põhja-Tallinna detailplaneeringud. Tederi väitel huvitunud Savisaar Põhja-Tallinna planeeringutest põhjusel, et seal asub osa tema valijaskonnast ja seetõttu soovis linnapea mõistagi, et linnaosa jõudsalt areneks. Tederi ärihuvi Põhja-Tallinnas väljendus eelmainitud Paavli t äärses arenduses, kuid lisaks soovis ta edenda ka kinnistut Paldiski mnt 96, kuid need mõlemad olid tema, mitte Aswaniga seotud projektid. Samas oli ka Aswani ise huvitatud Põhja-Tallinnasse ehitamisest, nimelt pilvelõhkuja rajamisest endisele Balti manufaktuuri kohale Sitsi t äärde, mida Savisaar igati toetas ja tagant kiitis. Pilvelõhkuja kohalt oli Aswani suvisel kohtumisel 2014 siiski pessimistlik, sest tema arvates oli piirkond kehvalt välja arenenud. Lisaks soovis Aswani samasse kohta rajada kaubanduspindu jm.

Järgmisel kohtumisel oktoobris 2014 Savisaare ja Tederi vahel olevat Savisaar huvitunud, kas Aswani ei sooviks ehk keskerakonda toetada. Tederi tunnistuse kohaselt tänasel istungil olevat ta andnud selle soovi Aswanile edasi ja saanud vastuseks, et sel aastal ei kavatse Aswani toetada ühtki erakonda. “Savisaar ei öelnud kunagi välja, et kui raha ei saa, siis mingi projekt edasi ei lähe,” lisas Teder. Arenduse kohta Paldiski mnt olevat linnapea öelnud, et see liigub edasi 2015. a lõpus.

Kaitsja Oliver Nääs üritas Tederilt oma küsimustevoorus teada saada, kas ja millal ikkagi too oli Savisaare keskerakonnale raha küsimise Aswanile edasi öelnud. Sellele küsimusele täna kohtus lõplikku selgust ei tulnudki. Nimelt oli kapo Tederi selle sama 2014. a detsembris välja kutsunud. Politseis antud tunnistuses ütles Teder, et ei või mälu peale kindel olla, kas ta umbes kolm nädalat varem toimunud vestluse Savisaarega on Aswanile edasi andnud. Täna kohtus väitis ta, et oli selle edasi andnud. Nimetatud vastuolu tõttu pole kindel kas raha küsimine üldse adressaadini jõudis, ja kui jõudis, siis millal. “Minu juhtida on kaheksa erinevat ettevõtet,” põhjendas Teder, miks ta mõnel hetkel pole suutnud kõiki üksikasju meenutada.

Sonny Aswanit ennast pole kapo Tederi ütlust mööda tunnistust andma kutsunud. Ka pole Tederit kahtlustatud altkäemaksu vahendamises, kuigi kohtus reale ärimeestele ja Edgar Savisaarele esitatud süüdistuse järgi selleks justnagu põhjust oleks.

Tänane istung jätkub täna muuhulgas uue portsjoni salalindistuste kuulamisega.

LOE KA:

Massiivne jälitamine: Savisaare protsessil mängiti ette hulk salalindistusi Keskerakonna rahastamise kohta

FOTOD! TUULBERG PEALTKUULATUD VESTLUSES: “Tehku õige otsus, mis vastab kõigile seaduse punktidele.”

Savisaare protsess jätkus Savisaare ja Kofkini vestluste kuulamisega

PEALTKUULATUD VESTLUSED: Miks Savisaart ja Kofkinit kujutati ohuna riigi julgeolekule?

VIDEO, FOTOD, BLOGI! Savisaare protsessi täna viimases osas mängiti ette kapo salalindistusi

FOTOD! Kaitsjad: Pettailt saadi tunnistus vägisi, süüdistused ei põhine faktidel, vaid hinnangutel


Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.