"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Reedel avatakse Tallinnas viiendad Dovlatovi päevad (1)
21. august 2017
Vene Teater

Sel nädalal, 25.-27. augustini toimub 5. rahvusvaheline kirjandusfestival "Dovlatovi päevad Tallinnas".

Festivalil tuleb juttu kolmest peamisest linnast Sergei Dovlatovi elus: Leningradist, Tallinnast ja New Yorgist. Igast linnast ja seostest Dovlatoviga kõneleb erinev uurija. Nii on festivalikavas mainitud näiteks kirjaniku head sõpra, ajakirja Zvezda peatoimetajat Andrei Arjevit (Peterburi) ning esseisti, kirjandusteadlast ja kriitikut Aleksandr Genist (New York), kes andis koos Dovlatoviga välja ajalehte “Novõi amerikanets”.

“Sergei Dovlatov – see on lõbus nimi! See tagab särava kirjandusliku suhtluse. Iga Dovlatovi lugeja tahaks võtta tema tsitaadid jutumärkidest välja ja pakkuda neid kui enda omi, sest Dovlatov jutustas tõepoolest meist kõigist justkui meie endi sõnadega. Ainult et tegi seda geniaalselt. Ta lõi tavalise inimese igavikulise variandi. Me ootame festivalile tavalisi inimesi, kellele Dovlatov kirjutas. Need, kes teda tundsid ja olid tema sõbrad, jutustavad, mis neid Dovlatoviga sidus ja mis teemad raamatutesse ei jõudnud,” räägib festivali kunstiline juht Jelena Skulskaja. 

Festivali oluliste sündmuste seas on kindlasti kirjaniku tütre Katerina Dovlatova (New York) esinemine ning Sergei Dovlatovi neljaköitelise kogumiku esitlus, mis ilmus augusti keskel kirjastuses Azbuka-Atticus (Moskva).

Eesti pealinn saab erilise tähelepanu osaliseks: siinkohal võib mainida festivali kunstilise juhi Jelena Skulskaja esinemisi ning ekskursioone Dovlatoviga seotud paikadesse, mida juhivad Josef Kats (registreerumine bltz@hot.ee) ja Natalja Saal (registreerumine dovlatov.fest.ex@gmail.com). Kõigil festivali päevadel on Tallinna Kirjanike Majas (Harju 1) avatud Dovlatovi raamatute kujundaja Aleksandr Florenski näitus. Samuti saab raamatuletist Dovlatovi teoseid osta.
Festival tipneb Vene teatris suurejoonelise kontserdiga “Dovlatovi maraton”. Etenduses osaleb mitukümmend ühiskonna- ja kultuuritegelast Eestist ja välismaalt; kõlavad Dovlatovi lemmik jazzpalad, mida esitavad Vladimir Volkov (kontrabass, Peterburi), Anna Tšaikovskaja (klaver, laul, Moskva) ja Maria Šorstova (laul, Tallinn). 

Fesivali toetavad kultuuriministeerium ja Tallinna linnavalitsus.

“Dovlatovi päevade” kavaga saab tutvuda kodulehel.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Igati tasemel
22. aug. 2017 08:36
Juua ja tasemel Piiteris, Tallinnas ja Suures Õunas ja muudkui kirjutada. Tase tegelt.