"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
Kirjandusfestival kutsub tuntud kirjanikega kohtuma (0)
04. september 2017
Scanpix

Tasuta kirjandusfestivalil ootavad külastajaid jalutuskäigud giidiga, valgustatud raamatud ning kohtumised Viivi Luige, Tõnu Õnnepalu, Kristiina Ehina, Karl-Martin Sinijärve, Indrek Koffi, Doris Kareva jt tuntud kirjanikega.

Tammsaare ja Vilde muuseume ühendav Tallinna kirjanduskeskus korraldab 9. septembril Eesti esimese kirjandustänava festivali, et tõmmata tähelepanu kirjanduspärandile meie linnaruumis. “Koidula tänav on Tallinnas ainulaadne tänav, sest selle alguses on Tammsaare muuseum ja teises otsas Vilde muuseum,” ütles kirjanduskeskuse direktor Maarja Vaino. “Vähem on teada, et tänava keskpaigas asub ka spetsiaalselt eesti kirjanikele ehitatud kortermaja, kus on elanud ja elavad ka praegu mitmed armastatud kirjanikud.”

Kirjanduslikud jalajäljed

Koidula tänav on niisiis eriliselt tihe kirjanduslikest jalajälgedest ja just sealt algab kell 14.30 Riin Alatalu juhitud kultuurilooline jalutuskäik. “See on meie Kadrioru seltsi panus algatuse õnnestumiseks,” rääkis Alatalu. “Olen samuti Kadrioru elanik ja selle kandi kultuuripärandi väärtustamine on mulle tähtis. Jalutuskäiku alustame Kadrioru seltsi telgist ja liigume Koidula muuseumi juurest mööda kultuuritegelaste nimelisi tänavaid edasi. Tutvume näiteks arhitektuurselt põnevate majadega Köleri, Wiedemanni ja Poska tänaval.”

Festival toob tänavapilti ka elava kirjanduse. Avatud telkides saab osaleda aruteludel ja kohtuda kirjanikega, teiste seas on kohal Viivi Luik, Tõnu Õnnepalu, Kristiina Ehin, Karl-Martin Sinijärv, Indrek Koff, Doris Kareva, Janika Kronberg jpt. Kirjastute liidu telgis seisavad ees Leida Kibuvitsa kogumiku “Kirev. Saatus ja looming” ja Jan Kausi uue raamatu “Kompass” esitlused.

Kivirähki näidend

“Üks olulisem sündmus on kindlasti Mati Undi nimelise pingi avamine Luigetiigi ääres,” ütles Vaino. “Samuti usume, et pisut provokatiivsena mõjub välinäitus linnaruumist, kuhu on paigutatud uusi kirjanike fiktiivseid monumente. Saab fantaasia tööle panna ja mõelda, kuidas need päris elus võiksid Tallinnas välja näha.”

Luigetiigi äärde tasub tulla veel Andrus Kivirähki näidendi “Vaimude tund Koidula tänavas” esitlust jälgima. Näitustealal saab vaadata väljapanekuid “Uusi kirjanike monumente” ning “Lugemise kunst ja elamise headus”.

Draamateatri ühistelgist saab kella 12-18 soodushinnaga osta draamateatri pileteid, raamatuid ja plaate. Koidula 5 hoovis on avatud kirjanduslik hoovikohvik Viplala. Toitu pakuvad Crasta Catering, Kolm Nuudlit, Bueno Gourmet ja Velokohvik.

Lastele on keskraamatukogu alal avatud raamatutäika, lugemisnurk ja töötoad, osaleda saab viktoriinides, lasteraamatubingos ja äraarvamismängus. Tegevust pakuvad ka Rahva Raamat ja lastekirjanduse keskus.

“Erilise rosina õhtuhämaruses pakub MTÜ Valgusfestival kogu tänava ulatuses kirjanduslikke valgusinstallatsioone näidates,” lausus Vaino. “Saab vaadata valgustatud raamatuid, lugeda majaseintelt kirjanike põnevaid ütlemisi ning sõna otseses mõttes näha nende jalajälgi Koidula tänaval.”

Kirjanduspiknik ja ööülikooli salvestus

• Õhtul toimub Vilde muuseumis Raadio Ööülikooli avalik salvestus Joonas Hellermaa ja Kadri Tüüri eestvedamisel. Tammsaare hoovis saab osa võtta kirjanduspiknikust koos Viivi Luige, Tõnu Õnnepalu ja Lauri Sommeriga. Kirjanduskeskuse Tammsaare ja Vilde muuseumides on festivali puhul ühe euro päev. Kultuurilehe telgis saab tellida kultuuriajakirjandust.

• Festivaliala on avatud kella 12-22, telkideprogrammid kella 12-20. Päevakava asub www.kirjanduskeskus.ee/kirjandustanavafestival

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.