"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Tasuta kontserdisari "Kammermuusikud linnas" toob tuntud heliloojad kuulajateni (0)
07. september 2017
Scanpix

Esmaspäeval, 11. septembril kell 18 toimub Tallinna Keskraamatukogu suures saalis (Estonia pst 8) sarja "Kammermuusikud linnas" seitsmenda hooaja avakontsert "Igatsuste laulud". Esinevad Annaliisa Pillak (metsosopran) ja Kadri-Ann Sumera (klaver). Kavas: Korngold, Wagner

Richard Wagnerit võib tema pingestatud, rahutu ja samas igavikku otsiva muusika tõttu nimetada romantismiajastu tipuks. Eeskätt monumentaalsete ooperite loojana on tal siiski ka mõni kogumik laule klaveri saatel. Kontserdil esitusele tulevad laulud helilooja hingesugulase ja muusa Mathilde Wesendoncki sõnadele on neist tuntuimad. Küllap peegeldub nendes ka Richardi ja Mathilde endi kirglik, ent lubamatu igatsus teineteise järele.

Imelapsest Erich Wolfgang Korngoldi noorpõlveteosed sammuvad Wagneri radu. Austria juudina Hitleri võimuletuleku tõttu kodumaalt lahkunud, sai temast aga hoopis hinnatud Hollywoodi helilooja. Kontserdi kavas on kõrvuti kaks tema laulutsüklit. Veel Euroopas kirjutatud “Kolm laulu” on pingestatud ja tunnetest joobunud. Shakespeare’i laulud on juba Ameerika perioodist – võluvad salmilaulud rahvalaululike viiside ja napi, kuid väga fantaasiaküllase saatega.

Annaliisa Pillak on lõpetanud magistriõppe Soomes Sibeliuse Akadeemias. Eestis debüteeris ta Rahvusooper Estonias Sesto rollis W. A. Mozarti ooperi “La clemenza di Tito” kontsertetendusel 2006. a. Järgnesid Tuhkatriinu G. Rossini ooperis “La Cenerentola”,  II Diplomaat E.-S. Tüüri ooperis “Wallenberg”, Maddalena G. Verdi ooperis “Rigoletto”,  Rinaldo G. F. Händeli ooperis “Rinaldo”jt. Paavo Piigi eksperimentaalne kontsert-etendus “Diiva” Annaliisa Pillakuga peaosas kogus populaarsust teatri- ja muusikafestivalidel nii kodumaal kui kaugemalgi. Annaliisa Pillak tegutseb ka kammerlauljana ning on üles astunud solistina erinevate orkestrite ees. Aastal 2010 pälvis ta rahvusvahelise R. Wagneri stipendiumi ning on korduvalt olnud Eesti Interpreetide Liidu stipendiaat.

Kadri-Ann Sumera on üks Eesti mitmekülgsemaid pianiste, kes on tegev nii solisti, kammermuusiku kui ka lauljate kontsertmeistrina ning kelle repertuaar hõlmab teoseid barokist tänapäevani. Ta on saavutanud tunnustuse mitmel rahvuslikul ja rahvusvahelisel konkursil ning teinud lindistusi Eesti Raadiole ning Antes Editionile. Ta on töötanud pedagoogina H. Elleri nim Tartu Muusikakoolis, Darmstadti Muusikaakadeemias ja Muusikakoolis Saksamaal, praegu õpetab aga G. Otsa nim Tallinna Muusikakoolis. Kadri-Ann Sumera on MTÜ Kammermuusikud üks eestvedajatest ning kontserdisarja “Kammermuusikud linnas” kunstiline juht.

Sissepääs kontserdile on tasuta!

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.