"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Maasikas: EL-i põhitähelepanu peab olema pööratud oma kodanikele (0)
13. september 2017
Scanpix

Euroopa Parlamendi täiskogul Euroopa Komisjoni presidendi Jean-Claude Junckeri aastakõnele eesistujariigi nimel vastanud Eesti eriesindaja Euroopa Liidu institutsioonide juures Matti Maasikas rõhutas, et on aeg keskenduda sellele, mis Euroopa kodanikke ühendab ning algatada tegevusi, mis tasakaalustavad ja ehitavad sildu, mitte ei lõhu neid.

“Meie, kes me hoolime Euroopa Liidust, peame tooma selle keskmesse oma kodanikud. Siin on vaja konkreetseid samme, nagu siseturu tugevdamine, seda eriti teenuste alal, samuti julgeoleku tugevdamine ja rändekriisi haldamine,” ütles Maasikas oma sõnavõtus, mida vahendas välisministeeriumi pressiesindaja. “Eesti tegeleb eesistujana muidugi ka Euroopa Liidu sotsiaalteemadega. Need puudutavad nii haridust, oskusi, elukestvat õpet, lähetatud töötajaid kui ka võrdseid õigusi,” rääkis Maasikas, lisades, et “me ei räägi üksnes paremini tasustatud tööst, vaid ka paremast ligipääsust tööturule”.

Viidates digitaalse ühisturu arengule kinnitas eriesindaja, et andmete vaba liikumine on üks selle ühisturu nurgakive ja siin on vaja tagada, et sellest saaksid kasu nii eratarbijad kui ettevõtjad. Järgmisel aastal jõustuvad uued isikuandmete kaitsereeglid ning Euroopa Komisjon on teinud omapoolsed andmete vaba liikumise seadusandluse ettepanekud. Eesti eesmärk eesistujana on eelnõuga kiiresti edasi liikuda.

Digitaalse majanduse arenguga on tihedalt seotud ka küberturvalisus. Maasika sõnul on küberkaitse teema, millega ei saa ükski liikmesriik tegelda üksi, vaid see puudutab kõiki. “Euroopa Liidu küberstrateegia uuendamine on äärmiselt vajalik ja on hea, et Komisjon on selle tõsiselt käsile võtnud. Me peame tunnetama oma vastutust ja järgima juba olemasolevat vastavat seadusandlust ning tegema tihedat koostööd ka erasektoriga,” ütles Eesti eriesindaja. Kõik need küsimused tulevad kõne alla Tallinnas toimuval digitippkohtumisel 29. septembril.

Euroopa Liidu välispoliitikast kõneldes rõhutas Maasikas, et me ei tohi unustada naabreid ning seda, et EL on eeskuju paljudele naabruses asuvatele riikidele ja seda tuleb oma tegevuses ka arvestada. Novembris toimuv Idapartnerluse tippkohtumine annab võimaluse kinnitada oma jätkuvat pühendumust ja koostöötahet idapartnerlusriikidega, see aitab kaasa ka turvalisema keskkonna loomisele.

Eriesindaja pööras oma kõnes tähelepanu veel kaubandusele ja rändeküsimustele.

Maasika sõnul annab kolmapäevane mõtetevahetus parlamendis hea tõuke EL-i uue tööprogrammi kavandamisele. Euroopa Liidu üldasjade nõukogu arutab neid ettepanekuid juba 25. septembril ning dialoogid parlamendiga aitavad kokku leppida järgmise aasta ühistes prioriteetsetes eesmärkides.

Eriesindaja Maasikas esindab kolmapäeval parlamendis EL-i Nõukogu ka Dieselgate’i ja ehitiste tuleohutuse teemal. Teisipäeval võttis Maasikas nõukogu esindajana sõna toiduohutuse arutelul, mis puudutas fiproniliga saastunud mune, ning EL kõrge esindaja Federica Mogehrini asemel relvaekspordi kontrolli raporti kohta.   

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.