"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tasuta festival õpetab araablase moodi tantsima ja venelase kombel teed jooma (0)
18. september 2017
Scanpix

Rahvuskultuuride nädala raames toimub debatt "Kas eestlane kardab võõraid kultuure?" ja etnolaat Raekoja platsil.

Tänasest 24. septembrini saab Tallinnas osaleda rahvuskultuuride nädala umbes poolesajal tasuta üritusel. Juba täna õhtul toimub rahvusraamatukogus debatt “Kas eestlane kardab võõraid kultuure?”.

“Eesti on rahvastiku mõttes tegelikult kirju riik, kus elavad koos paljud eri rahvused,” ütles abilinnapea Mihhail Kõlvart. “Debatil arutletakse, kuidas suhtuvad eestlased rahvusvähemustesse ja kas nad väärtustavad aina suurenevat kultuurilist mitmekesisust. Küsime ka, kui lihtne on Eestisse elama tulla ja siia jääda või siia võõrsilt naasta.”

Festivalinädala jooksul saab näituste, loengute ja õpitubade kaudu põnevaid teadmisi näiteks ukrainlaste, baltisakslaste, rannarootslaste, türklaste, mokšade, tšuvaššide ja araablaste kohta. Sõle raamatukogus on võimalik tutvuda Jaapani ja Paepealse raamatukogus Moldova-Rumeenia kultuuriga.

Täna avab Udmurdi kunstiühing ARTE koostöös Ersa kultuuriühinguga Sjatko Lasnamäe gümnaasiumis (Paekaare 59) soome-ugri rahvaid tutvustava näituse “Hõimlaste ilu”. “Kõik linlased on oodatud näitust külastama kuni septembri lõpuni,” lausus väljapaneku korraldaja Natalia Abrosimova. “Näha saab udmurdi, ersa, mari ja mordva rahvariiete esemeid, nagu näiteks vööd või tagapõll, käsitööd ja ehteid. Minu enda juured on Mordvamaal ja enamuse näituse eksponaatidest olen kogunud koos oma maalikunstnikust abikaasaga kohapeal ekspeditsioonidel käies. Esemed on kõik autentsed ja mõned neist sajandeid vanad, näiteks udmurdi mõrsja peakate pärineb 19. sajandist.”

Praegu on Eesti rahvaloenduse järgi koduks ligi 10 000 soomeugrilasele. Maailmas kokku on soomeugrilasi umbes 25 miljonit.

Rahvariietes Barbied

Sääse raamatukogus (Sõpruse puiestee 145) saab alates teisipäevast vaadata näitus “Mini-rahvariie”, kus eri rahvaste riideid näidatakse Barbie-nukkude seljas. Rahvusvähemuste naisteklubi Vega kollektsiooni kostüümid on valmistatud käsitsi ja õmmeldud rahvuslikke traditsioone järgides. Materjalidest on kasutatud villa, puuvilla, brokaati, siidi, nahka, karusnahka, pärleid, klaashelmeid ning vanaaegset kangast. Kollektsiooni loomisel osalesid rahvuskultuuride seltsid üle Eesti, näitus jääb avatuks 28. oktoobrini.

Rahvaülikoolis õpetab udmurdi rahvustoite valmistama Põhja-Udmurtiast päris Ljudmila Ruukel, kelle käe all valmib õppeköögis traditsiooniline supp ja kaalikapirukas. Rahvaülikoolis toimub Mokša rahvustoitude töötuba ja keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonnas Liibanoni köögi õpituba. Samuti saab seal kuulata loenguid naise väest ja sidemest esivanematega ning nüüdisaegsest rahvalaulust.

Veel avatakse rahvaülikoolis näitus “Mitmekultuurilise Eesti aastaring” ning toimub pärimuse ja perekonna teemaline ümarlaud. Oma programmi on kokku pannud ka linnamuuseum koos filiaalidega, EELK Tallinna Rootsi-Mihkli kogudus, Eesti folkloorinõukogu vähemusrahvuste töörühm, Müstika tantsustuudio, rahvuskultuuride ühenduste liit Lüüra jt. Fotomuuseumis avatakse Rumeenia pulmatraditsioone tutvustav näitus.

Kogenud õpetaja

Suurel tasuta rahvuskollektiivide kontserdil “Ühe taeva all” Vene kultuurikeskuses astuvad 22. septembril kell 18 lavale Eestis tegutseva Vene haridus- ja heategevusühingute liidu ja rahvusvahelise rahvuskultuuride ühenduste liidu Lüüra loomingulised kollektiivid. 23. ja 24. septembril peetakse Raekoja platsil traditsioonilist etnolaata.

23. septembril kell 12 algab Müstika Tantsustuudios (Tatari 64) loeng “Araabia maade folktantsud ja -muusika”, millele kella 14.15–15.15 järgneb tantsude õpituba. Koolitust viib läbi Berit Vill, kes on Müstika tantsustuudio tegevjuht ning rahvusvaheliselt tunnustatud tantsuõpetaja ja kohtunik. Registreerimine info@mystika.ee , info tel 524 5629.

24. septembril tähistatakse rahvusvähemuste päevaga Eesti rahvuste foorumi esmakordset kogunemist 1998. aastal, mil tehnikaülikooli aulasse kogunenud vähemusrahvuste esindajad avaldasid toetust Eesti omariikluse püüdele ja demokraatlikule korraldusele. Tänavu saab 24. septembril Rootsi-Mihkli kirikus kuulata loengut pakrirootslastest ja keskraamatukogus osaleda religioonide foorumil.

 

Jaapani origami ja ekskursioon juutidega

• Täna kell 17.30 algab keskraamatukogus (Estonia pst 8) avalik debatt “Kas eestlane kardab võõraid kultuure?”. Info Mari@tln.lib.ee ja tel 683 0907. Kell 18 Anticafes (Tartu mnt 28) loeng Korea kultuurist. Eesti juudi kogukond korraldab kell 17 Viru väravate juurest tasuta ekskursiooni “Juudi Tallinn”. Registreerumine info@jewish.ee .

• 22. septembril kell 10 toimub Sõle raamatukogus (Sõle 47b) Jaapani kultuuri hommik. Registreerimine sole@tln.lib.ee ja tel 601 9153. Kella 17.30-19 saab keskraamatukogu võõrkeelse kirjanduse osakonnas (Liivalaia 40) valmistada ja maitsta Liibanoni suupisteid. Registreerimine vko@tln.lib.ee ja tel 683 0961.

• 23. septembril kell 12 tutvustab Tallinna vene muuseum (Pikk 29a) venelaste teejoomise kombeid. Registreerimine anna-kristina.ratsep@linnamuuseum.ee ja tel 5918 5815.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.