"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Mobiilimüügi buum: eestlased kulutasid telefonidele pea 10 miljonit eurot (0)
22. september 2017
Scanpix

Turu-uuringufirma GfK Retail & Technology andmetel müüdi Eestis augustis 9,9 miljoni euro eest 37 300 uut mobiiltelefoni, millega sündis neljandat kuud järjest uus rekord. Mobiiltelefonide jaemüük kasvas augustis juuliga võrreldes 11% ja müügikäive 5%.

Tele2 müügi- ja turundusdirektori Kristjan Seema sõnul on viimase nelja kuuga mobiiltelefonide turg hoo sisse saanud ning kogu aasta müügiprognoosides võib optimistlik olla. “Eesti majanduskasv on olnud oodatust suurem. Eile avaldatud Fontese palgauuringust selgus, et Eestis ei ole palgad olnud mitte kunagi nii kõrged kui praegu. On näha, et Eesti tarbija tunneb ennast kindlalt ja julgeb endale lubada väiksemaid luksuskaupu, nagu uus nutitelefon,” ütles Seema ja lisas, et oma osa augusti müügist oli ka kooli algusega seotud.
 
Augustis Eesti jaeturul müüdud mobiilidest olid GfK statistika järgi 30 300 nuti- ja 7000 nuputelefonid. “Tele2-s kasvatas oma turuosa Nokia, mis on tingitud legendaarse nuputelefoni 3310 tagasitulekust ja mille järgi on Eesti turul pidev nappus,” ütles Seema. Tema sõnul oli lisaks nuputelefonide jätkuva nõudluse kõrval mõnevõrra üllatav, et Apple’i telefonide müük pole langenud, hoolimata teadmisest, et septembris jõuavad müügile juba uued mudelid.
 
“Mudelitest oli taas Tele2-s üks populaarseim Lätis väljatöötatud ja toodetud Just5 Freedom telefon. Lisaks Apple’i, Samsungi ja Sony mudelitele jõudis kümne ostetuima nutitelefoni sekka ka Hiina kultusbränd Xiaomi mudeliga Redmi 4A, mis on tõeline üllatus. Paistab, et eestlased on muutunud brändivalikutes julgemaks ja pragmaatilisemaks, sest nii Just5 Freedomi kui ka Xiaomi Redmi 4A puhul on tegemist tehniliselt väga heade telefonidega, mille hind on võrreldes teiste suurtootjatega taskukohasem,” selgitas Seema.
 
Seema sõnul on nuputelefonide populaarsus mõjutanud ka telefonide keskmist hinda, mis augustis langes selle aasta madalaimale tasemele. GfK jaeturu uuringu kohaselt oli mobiiltelefoni keskmine ostuhind augustis 265 eurot, mis on 5,6 protsenti vähem kui juulis. “Kuna septembris jõuavad müügile Apple’i uued mudelid, siis tõenäoliselt see trend nii ei jätku,” lisas ta.
 
 
Augusti 10 ostetuimat nutitelefoni Tele2-s
 
1. Samsung Galaxy J3 (2016)
2. Just5 Freedom
3. Samsung Galaxy J5 (2017)
4. Sony Xperia L1
5. Xiaomi Redmi 4A
6. iPhone SE
7. Samsung Galaxy A5 (2017)
8. Samsung Galaxy J3 (2017)
9. Samsung Galaxy A3 (2017)
10. Huawei P10 Lite

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.