"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
REET LAJA: Pikem vanemapuhkus teeb isad lastega lähedastemaks (0)
29. september 2017
Scanpix

"Isad on hakanud palju rohkem oma väikestega tegelema kui ligi 15 aastat tagasi - ajal, mil vanemahüvitise seadus esmakordselt jõustus," ütles MTÜ Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskus esinaine Reet Laja, kelle sõnul palju organistasioonid soovitavad isapuhkust pikendada lausa kolme kuuni. Nii väheneb palga lõhe ja pereelu on võrdsemalt korraldatud.

Valitsus kiitis heaks seadus muudatused, millega pikendatakse isapuhkust ja antakse isadele täiendav 30-päevane õigus vanemahüvitisele, muudetakse paindlikumaks vanemahüvitisega samaaegse tulu teenimine ning võimaldatakse hüvitise saamise peatamine ja taasalustamine kolme aasta jooksul. Samuti kehtestatakse kolmikute ja enamaarvuliste mitmike toetus.

Isadel on juba praegu võimalik olla lapsehoolduspuhkusel ja saada vanemahüvitist, kuid vaatamata heldele hüvitisele on isade osakaal vanemahüvitise saajate hulgas olnud püsivalt väike. 2016. aastal sai vanemahüvitist 17 242 lapsevanemat, kellest kõigest 9,3% olid isad.

MTÜ Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskus esinaise Reet Laja sõnul on vanemahüvitise pikemaajalise rakendamise käigus on selgunud, et seadus võiks olla paindlikum. “Kavandatavad muudatused annavad naistele suurema võimaluse tööd teha ja töötasu saada ka lapsega kodusoleku ajal,” lisas Laja.

Laja sõnul on aga juba praegu isad hakanud lastega rohkem tegelema kui aastaid tagasi.

“Võib-olla see ei kajastu alati vormistatud isapuhkuses aga hoiakud on hakanud muutuma ja isad ei häbene enam lapsega tegelda,” selgitas Laja.

Laja usub, et isad saavad 30 päeva lapsega kodus olles parema kontakti oma lapsega kui 10 päevaga või üldse mitte kodus olles.

“Teistes maades, kus isadele juba ammu selline võimalus antud on, on ilmnenud, et isadel ja lastel tekivad ja säilivad head suhted ning teineteise mõistmine kogu eluks,” nentis Laja.

Laja selgitas, et mitmete organisatsioonide, nagu Eesti Inimõiguste Keskus, Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskus, Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsioon, Eesti Ametiühingute Keskliidu ja Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise voliniku hinnangul võiks isapuhkust pikendada kolme kuuni.

“See muudatus pole praegu veel heakskiitu leidnud aga nende organisatsioonide arvates oleks see üks muudatustest, mis aitaks ka palgalõhet vähendada. Muidugi ka pereelu võrdsemalt korraldada,” lõpetas Laja.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.