"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
GALERII JA VIDEOD! Energiamessile "Kütame!" sai tutvuda uuemate kütteseadmetega (0)
30. september 2017
Svetlana Aleksejeva

"Kohaletulnud said teada, missugust küttesüsteemi eelistada, mida muuta, kuidas muuta, kuidas maja soojustada, kuidas olemasolevat küttesüsteemi puhastada ja palju muud kasulikku," rääkis Pealinnale energiamessi peakorraldaja ja kõneisik Reet Sink.

Vaata galeriid (71)

 

 

 

 

 

“Energiamessi – Kütame!” korraldas Tallinna Energiaagentuur ja Keskkonnaamet koostöös Eesti Messidega Tallinna Energiapäeva tähistamiseks. Messi pealaval toimuval auhinnagalal pärjati “Aasta Energiategu 2017” avalikku tunnustamist väärivad ettevõtmised ja saavutused.
 
“Järve keskus on tegelikult siinsamas Nõmme otsas ja Nõmme ongi vanade individuaalmajade rajoon,”ütles Sink. “See probleem on siin väga aktuaalne. Kõik uued lahendused on mõeldud peamiselt uutele majadele, kuid tegelikult elab meil ju 85% inimesi ikkagi vanades majades.”
 
Messi asukoht sattus tema sõnul siia küll juhuslikult, kuid samas poleks Lasnamäel sellise messi vastu huvi väga suur.
 
Messil oli Singi sõnul võimalus lähemalt uurida nii ahjusid, kaminahjusid, pliite kui ka keskkütteahjusid erinevaid tootjatelt. “On soojuspumpasid, maapumpasid. Siis on päiksepaneele ja ka korstende teema, isegi korstnapühkijad on kohal.”
 
Sink rääkis, et messil oli samuti küttepakkujaid, nii pelleti kui ahjupuude pakkujaid. “Tutvustati nii gaasikütte teemat kui ka elektrikütet ja elektripakette, kuidas oleks säästlikum missugust paketti valida. Põhimõtteliselt oli esindatud kõik energialiigid peale tuule-energia.” Tuulikut ei hakka tema arvates keegi ka enam hoovi panema.
 
Singi sõnul oli omaette teema aknad. Siin sai muuhulgas näha ka kõige tugevama soojapidamisindeksiga aknaid. “Messil oli ka lasteala. Lastealal said teisemelised ehitada ise tuuleparke ja väikseid töötavaid asju.”
 
Messil toimusid praktilised rahvakoolitusprogrammid “Eesti rahva energiakool”, mille käigus jagati igapäevaeluks vajalikke teadmisi ja praktilisi oskusi. “Laval oli Ülo Kask Eesti Biokütuse Ühingust, kes räkis väga huvitavalt sellest, kuidas tegelikult kaminasse tuld süüdata. Kas süüdata pealtpoolt või altpoolt, ja ja kõik sellised igapäevased lihtsad tarkused, mis võib-olla on ununenud,” rääkis Sink.
 
Tema sõnul viidi messil läbi ka korstnapühkija minikoolitus, nii et eramaja omanik, kes selle läbi tegi, on võimeline oma kodus asja ise korraldama. “Ta ei saa paberit. Selles mõttes seda kindlasti ei saa, et tal oleks litsents. Üle viie aasta peab litsentsiga puhastus olema ja siis tuleb ikka päriskorstnapühkija kutsuda. Aga neli aastat saab ta selle tarkusega ilmselt hakkama.”
 
Sink rääkis, et teretulnud olid põhimõtteliselt ka kortermajade elanikud. “Kui neil on küsimusi, kuidas kortermaju renoveerida, siis neid asju on ka. Kohal oli Tallinna Energiaagentuur, kes oskas selles osas nõu anda. “Tema sõnul oli messi teemadest 70% eramajadele ja 30% kortermajadele, korteriühistutele “Ja eks paljud asjad, mis on eramajadele, tõenäoliselt suuremas mastaabis sobivad ka kortermajadele.”
 
Mess pakkus ka rikkalikku kultuurikava ning peaesinejateks on Ivo Linna ja Antti Kammiste.
Messiinfo: www.energiamess.ee
Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.