"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Täielik suitsetamiskeeld vanglates ei toonud kaasa vahejuhtumeid (0)
02. oktoober 2017
Scanpix

Pühapäevast hakkas Eesti vanglates kehtima suitsetamiskeeld, justiitsministeeriumi andmetel ei toonud suitsetamise täielik keelamine kaasa märkimisväärsed vahejuhtumeid.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja ütles BNS-ile, et täieliku suitsetamiskeelu kehtestamine kulges rahulikult ning ühestki tõsisemast suitsemiskeeluga seotud vahejuhtumist pole teada antud.

Ta selgitas, et alates 2010. aastast kehtib kord, mille kohaselt kinnipeetavatel ei ole oma käes tubakatooteid. Sigaretid ning muud tubakatooted olid vanglatöötajate käes ning vang sai päevas suitsetada kuni kolm sigaretti ning sedagi vaid jalutusalal.

“Suitsetamist on vanglates tugevalt piiratud juba seitse aastat,” sõnas pressiesindaja. “Tugev tubakasõltuvus võib seega olla äsja vanglasse saabunutel, kuid mitte pikemaajalistel kinnipeetavatel.” Ta lisas, et 2010. aastal kehtima hakanud piirangud olid psühholoogiliselt raskemad.

Pressiesindaja sõnul pakuvad vanglad suitsetamisest loobuda soovivatele kinnipeetavatele motivatsiooniprogramme ja nõustamist ning ka näiteks nikotiiniplaastreid ja teisi asendusi.

Suitsetamisest loobujad saavad näiteks tasuta ruume pikemaajalisteks kokkusaamisteks, paremaid sportimisvõimalusi ja puuvilju.

Alates pühapäevast ei tohi Eesti vanglates enam suitsetada – keeld kehtib seejuures nii vangidele kui ka kõigile teistele vanglas viibijatele.

Seni on vanglates olnud lubatud suitsetada ainult jalutamisalal, ja sedagi kuni kolm sigaretti päevas. Uue korra järgi on keelatud vanglasse tuua suitsetatavaid tubakatooteid, teatas justiitsministeerium.

Täielik suitsetamiskeeld kehtib paljudes riikides. Näiteks on suitsetamine olnud aastaid täiesti keelatud osades Inglismaa vanglates, USA föderaalvanglates ja paljudes osariikide vanglates. Täielik suitsetamiskeeld kehtib nii Kanada föderaalvanglates, Austraalias ja Uus-Meremaal. Olulisi piiranguid vanglas suitsetamisele on ka paljudes Euroopa liidu riikides.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.