"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TTV-s räägitakse Kreeka keerulisest elust (0)
03. oktoober 2017
Erakogu

Oktoobris on TTV-s Mart Raukase kolmeosaline autorisaade "Kreeka elu", milles lahatakse elamise tarkust. Kaasaja kriisid on räsinud vana kultuurimaad Kreekat. Kuidas ajalooline kogemus aitab kreeklasi raskustele vastu panna? 

Kreekakeelne sõna, mis märgistab inimest – “o anthropos” άνθρωπος tähendab algselt teed üles, pilku üles, mehist ilmet. Sarnaselt Mart Raukase “Gordioni sõlme” saadetele põimib autor oskuslikult Kreeka tänapäeva ja mineviku ning toob esile kaasaja probleemide sügavama olemuse. “Kaasaja barbariseeruvas maailmas suudame me üha vähem mõista kes me oleme,” kirjeldab Raukas. “Kreeka kultuur on jätkuvalt peegliks, mille kaudu me saame uurida mida tähendab olla inimene.”

Esimene saade

“Esimeses saates on meie teejuhiks kreeka reporter-fotograaf Maro Kouri, kes viib meid Kreeka kriisi südamikku,” selgitab Raukas. “Kuigi elatakse Euroopa Liidus ning rahu tingimustes, oleks Kreekat justkui laastav majandus- ja ideoloogiline sõda tabanud. Mis tüüpi sõda see on, mille tagajärjel veel hiljaaegu õitsev Ateena on muutunud kodutute ja pagulaste pealinnaks? Uurime, mis asi on philoxenia ning kas külalislahkusel ning kaastundel on ratsionaalsed piirid?”

“Saate lõpus külastame Ateena mererannal lagunenud betoonpunkris elavat kodutut professorit, kes on valinud hingevabaduse tee küünik Diogenese naturalistliku eluviisi järgimise kaudu,” lisab ta.

Teine saade

“Teises saates näeme, mis vormides kreeklasele omane võitlusvaim – agon ennast poliitilises heitluses ilmutab,” jätkab Raukas. “Kolonelide diktatuur ning sellest vabanemine on jätnud sügavad jäljed kreeklaste mällu. Kreeka reporter-fotograaf Maro Kouri viib meid Ateena Polütehnilise Instituudi campuse alale, kus Kreeka rahvas heroilise pingutusega oma riigi huntalt tagasi võitis. Kui vabad on aga kreeklased ning Kreeka praegu? Kuidas võidelda hästi maskeerunud ning varjatud sõda pidava vaenlasega? Õigluse jalge alla tampimine toob sageli esile terrori ning vastupidi. Seda kinnitab ka 17. Novembri nimelise organisatsiooni lugu.”

Kolmas saade

Kolmas saade vaatleb erinevaid elustiile, mille juured ulatuvad antiikaega ning mida helleenid on praktiseerinud keerulistel aegadel. “Külastame sõltumatute inimeste küla Makrinitsas ja uurime, mis on tõeline sõltumatus – autarkia,” räägib Raukas. “Vestleme kaasaja epikuurlastega õnnelikust elust ning küsime miks me ei peaks kartma kannatusi ega surma? Mis asi on kefi – kreeklastele omane elurõõm, mis neid üle eluraskuste kannab.”

Autorist

Saadete autor Mart Raukas on Kreekas elav õppejõud, filosoof ning filmitegija. Tallinna TV-le on Mart Raukas varasemalt produtseerinud “Gordioni Sõlme” sarjast üheksa kultuurisaadet. Mart Raukas on eesti edukamaid dokumentaliste. Tema filosoofiline dokumentaalfilm “Parrhesia”on saavutanud arvukalt rahvusvahelisi auhindu ning valiti maailma filosoofiapäeva diskussioonifilmiks Ateena Ülikoolis.

Kreeka elu kolm saadet: “Kriis“, “Vastupanu“, “Elutarkus” on eetris Tallinna TV kanalil alates 13. oktoobrist algusega kell 20.15 Saade on mõeldud laiale vaatajaskonnale.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.