"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Nobeli kirjandusauhinna võitis Kazuo Ishiguro (0)
05. oktoober 2017
Scanpix

Tänavuse Nobeli kirjandusauhinna võitis Jaapanis sündinud Briti kirjanik Kazuo Ishiguro, kelle tuntuim teos on romaan "Päeva riismed". Akadeemia tunnustab 62-aastast kirjanikku suure tundejõuga romaanide eest.

Kazuo Ishiguro sündis 1954. aastal Jaapanis Nagasakis, kuid kolis viieaastaselt perega Suurbritanniasse. Jaapanit külastas ta uuesti alles täiskasvanuna, vahendab BNS.

Tema esimeste romaanide, 1982. aastal ilmunud “Mägede kahvatu terenduse” (“A Pale View of Hills”) ja 1986. aastast pärineva “Hõljuva maailma kunstniku” (“An Artist of the Floating World”) tegevus toimub aga Teise maailmasõja järgses Nagasakis.

“Siin on juba olemas teemad, millega Ishigurot enim seostatakse: mälu, aeg ja enesepettus,” ütles akadeemia.

Eriti tõuseb see esile vastse nobelisti tuntuimas romaanis “Päeva riismed”, millest on tehtud ka film Anthony Hopkinsiga ühe peaosalisena.

Ishiguro on avaldanud kaheksa romaani ja lühijutte, filmi- ja telestsenaariume. Eesti keelde on tõlgitud veel “Ära lase mul minna” (“Never Let Me Go”), “Nokturnid: viis lugu muusikast ja hämarusest” (“Nocturnes: Five Stories of Music and Nightfall”) ja “Maetud hiiglane” (“The Buried Giant”).

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.