"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
EKRE plaan kooseluseadus tühistada kukkus taas läbi (1)
17. oktoober 2017
Scanpix

"Meie erakonna seisukohalt ei vaja samasooliste omavahelised suhted mingit riiklikku regulatsiooni," rääkis Martin Helme(EKRE). "Tegemist on täiesti ebaolulise hulga inimestega Eesti ühiskonnas, kes kõigele lisaks elavad väga ebastabiilselt koos." Helme on vastu ka teistele paarisuhteid reguleerivatele seadustele: "kooseluseadus või paarkonnaseadus või tsiviilpartnerlus. Kõik üks prügivedu, mingit vahet ei ole. Ei vaja regulatsiooni ja kõik."

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) plaan käivitada kooseluseaduse tühistamine nurjus taas, kui riigikogu hääletas vastava eelnõu esimesel lugemisel menetlusest välja.

Kooseluseaduse tühistamise eelnõu menetlusest välja lükkamise poolt hääletas 47 saadikut, vastu oli 19 ning 20 ei osalenud hääletusel.

Las inimestel olla see rõõm kolida kokku ja lahku nii palju kordi, kui nad tahavad, või olla rohkem kui kahe- või kolmekesi paaris, või ma ei tea, mida iganes. Mis see minu asi on. Aga riiklikult seda reguleerima ei peaks. Mis vastab küsimusele, kas kooseluseadus või paarkonnaseadus või tsiviilpartnerlus. Kõik üks prügivedu, mingit vahet ei ole. Ei vaja regulatsiooni ja kõik,” põhjendas Helme seaduse tühistamise vajadust. 

“Kooseluseadus, nõus, on kohutavalt halb seadus. See, mismoodi ta vastu võeti, on poliitilise protsessi ja demokraatia vägistamine. See, mismoodi ta mittekehtivalt justkui jõustunud on … või mitte jõustuvalt, vaid justkui kehtiv on, on jälk ja ilge. See mõnitab õigusriigi kõiki põhimõtteid, kooseluseadus mõnitab õigusriiklust. Selles mõttes tuleks ta tühistada, isegi siis, kui te usute, et kooseluseadus on mingisugune õilis asi. Oma praktikas ta ei ole. “

Sotsiaaldemokraat Liisa Oviiri küsimusele, milline on traditsiooniline perekond tänapäeval, vastas Helme: “See on üks mees, üks naine, nende püsiv kooselu või püsiv liit, mida on eri aegadel erinevalt ühiskondlikult tunnustatud. Vanasti oli ta kiriklik laulatus, nüüd on ta võib-olla riiklik registreerimine, aga igal juhul on ta kuidagi fikseeritud, tunnistajate poolt või üleüldiselt aktsepteeritud ja fikseeritud. Ja nende lapsed. See on traditsiooniline abielu.”

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

W.
17. okt. 2017 14:46
Ja selles küsimuses olen mina EKREga täiesti samal arvamusel.