"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Hõimunädalal esinevad Mari Kalkun ja Ellerhein (0)
20. oktoober 2017
Erakogu

Hõimunädal toob Telliskivi loomelinnaku lavale Veljo Tormise koorikontserdi ning kinno dokfilmi saamist jutuvestja ja Šveitsi kirjaniku sõprusest.

“Sel aastal on hõimupäevad erilised, sest pöörame rohkem tähelepanu oma põhjanaabritele,” ütles Fenno-Ugria Asutuse tegevjuht ja hõimupäevade peakorraldaja Viia-Kadi Raudalainen, kelle sõnul on Soome juubeliaasta puhul hõimupäevade filmiprogrammis eelkõige selle maa filmid. “Filmiprogrammis on üks uuem ja üks vanem film Soome saamidest, eraldi õhtud tulevad runolaulutraditsioonist ja “Kalevalast”,” lisas ta. 

Kinos Artis linastub 20. oktoobril kell 17 Lapimaal Inaris sündinud režissööri Katja Gauriloffi poeetiline dokumentaalfilm, mis jutustab liigutava loo autori vanaema, koltasaami jutuvestja Kaisa Gauriloffi ja Šveitsi kirjaniku Robert Crotteti (1908-1987) sõprusest. Koltasaamide saatust 20. sajandi ajalootormides peegeldav film ühendab arhiivikaadrid uuema materjali ja animatsiooniga. Põnevat ajaloolist materjali on ohtrasti, kuna Robert käis Lapimaal ka pärast sõda oma filmi- ja fotokunstnikust elukaaslasega ning kogu tema arhiiv on säilinud. Intervjuusid Kaisa Gouriloffiga leidus aga Soome rahvaluulearhiivis.

Regilaul ja räpp pole eri maailmad

“Juunikuus toimunud Soome 100 kontserdilt saime aga idee pakkuda saami räpparile Ailu Vallele ja ja Mari Kalkunile veel ühiseid esinemisvõimalusi, ning on loota, et nende ühine repertuaar laieneb,” lausus Raudalainen.

Võrumaa juurtega muusik Mari Kalkun ja Utsjoelt Kaamasmukkast pärit saam Ailu Valle esinevad laupäeval Vabal Laval Telliskivi loomelinnakus.

“Kohtusime Ailuga esimest korda sel kevadel, kui olime ühises residentuuris Soomes Saaren Kartanos ja esinesime seejärel koos Soome 100 kontserdil Vabaduse väljakul,” rääkis Kalkun. “Minu mõtetes ei ole pärimusmuusika ja regilaul ning räpp eri maailmad. Mõlema eesmärk on peegeldada ümbritsevat ja anda edasi mingit ainuomast tunnetust. Saamimaa ja Võrumaa on mõlemad ääremaad, kus on säilinud vana keel, vanad kombed ja side loodusega. Teine asi, mis meid ühendab, on see, et nii saami kui ka võru keel on soome-ugri keeled, oleme nagu õde ja vend.”

Võimalus sugulasrahvaid toetada

Hõimupäeva tähistamisel 21. oktoobril astuvad kella 15-21 Vabal Laval üles paljud teisedki tuntud muusikud. Veljo Tormisele pühendatud koorikontserdil kõlab peamiselt helilooja soome-ugri rahvaste muusikal põhinev koorilooming. Kontserdi lavastab Anne Türnpu ja seal esinevad segakoor Vox Populi, lastekoor Ellerhein, Konstantin Türnpu meeskoor ja kammernaiskoor Lu. Kava koostas Janne Fridolin.

Päev jätkub suure pärimusmuusikakontserdiga, kus esinevad folklooriansamblid Komimaalt, Marimaalt, Udmurtiast, Ungarist, Karjalast ning põhjarahvaste hantide ja sölkuppide esindajad.

“Hõimupäev on soome-ugri rahvaste ja riikide kultuurikoostöö sümboliks,” ütles kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse nõunik Anne-Ly Reimaa. “Hõimupäevad aitavad teadvustada eesti pärimuskultuuri soomeugrilist alget ja kuulumist soome-ugri rahvaste perre. Hõimunädal on hea võimalus näidata üles solidaarsust sugulasrahvastega ning toetada neid oma kultuuri ja keele hoidmisel.”

Hõimupäevi tähistatakse Eestis, Soomes ja Ungaris juba alates 1928. aastast.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.