"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
TAI SPETSIALIST: Noortelt küsitakse alkoholi ostes dokumenti vähem kui pooltel kordadest (0)
02. november 2017
Scanpix

"Jätkuvalt on probleemiks see, et lahja alkoholi puhul küsitakse vähem dokumenti kui kange alkoholi puhul," tõdes Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Triin Sokk. "Inimestele tundub, et lahja alkohol on kuidagi ohutum kui kange alkohol – "mis see üks maasikasiider ikka teeb, tekiila on palju õudsem"."

Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist Triin Sokk nentis alkoholikonverentsil “Noortele suunatud ennetus – mida teha ja mida mitte”, et kuigi alaealistelt alkoholi ostmisel dokumendi küsimine on muutunud sagedasemaks kui mõned aastad tagasi, siis tehakse seda siiski harva.

“Eelmisel suvel, aastal 2016 küsiti juba peaaegu pooltel noortelt alkoholi ostes dokumenti. Varem küsitis vaid veerand kordadest,” rääkis Sokk, kelle sõnul küsitakse dokumenti samasuguse sagedusega nii maal kui ka linnas ja poistelt ja tüdrukutelt. “Murekohaks on endiselt tanklad ja väikekauplused.”

“Jätkuvalt on probleemiks see, et lahja alkoholi puhul küsitakse vähem dokumenti kui kange alkoholi puhul,” tõdes Sokk. “Inimestele tundub, et lahja alkohol on kuidagi ohutu, kui kange alkohol – “mis see üks maasikasiider ikka teeb, tekiila on palju õudsam”.”

Vanemspetsialist rõhutas, et tegelikult kangel ja lahjal alkoholil kahjulikkuses vahet ei ole – üks pits kanget alkoholi on samaväärne ühe väikese õllega. “Mõju võib olla erinev, aga see alkoholisisaldus, mis meie kehasse jõuab, on sama,” rääkis ta. “Teenindaja peab samamoodi küsima dokumenti nii Saku On Ice’i puhul kui ka viina ostes.”

TAI andmete järgi küsiti kange alkoholi puhul dokumenti 48 protsendil kordadest, lahja alkoholi puhul aga 31 protsendil juhtudest.

Suureks probleemiks on Soku sõnul ka festivalidel ja vabaõhuüritustel erinevatest müügikohtadest alkoholi müümine. Seitsmeteistkümne müügikohaga festivalil müüdi kõigis neis ka testostjale ka alkoholi. “Dokumendi asemel küsiti inimese vanust. Kui mõtleme nüüd noorte peale, siis kui realistlik on, et 16-aastane sellises olukorras ütlebki, et ta on 16?” rääkis spetsialist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.