"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna Kiirabi soovib koolides elustamist õpetada (0)
03. november 2017
Scanpix

Noored õpiksid südamemassaaži, võõrkeha kättesaamist hingamisteedest, uppuja elustamist ning eluohtlike verejooksude peatamist.

“Õppekava on olemas ja ka sotsiaal- ja tervishoiuametis kinnitatud,” ütles Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas. “Nüüd sõltub kõik koolide valmisolekust, sest õpilaste koormus on niigi suur.” 

Adlas arutles, et nutipõlvkonna inimestel on kõik virtuaalne ja nutiseadmes ning ühiskond tuleb vajadusel kohe appi. See aga võib muuta noored mõne õnnetuse puhul abituks, mistõttu on praktilised elustamisoskused vägagi vajalikud. “Ühiskond vananeb ja vanemate inimeste terviserikked vajavad ühiskonna tähelepanu,” lausus Adlas. “Abivajajaid on rohkem kui vanasti, abiandjaid aga palju vähem. Samuti juhtub inimestega tõsiseid asju.”

Neljatunnine koolitus pakuks õpilastele kõige põhilisemaid elupäästmise võtteid: kaudset südamemassaaži, tegutsemist võõrkeha sattumisel hingamisteedesse, uppuja päästmist ning eluohtlike verejooksude peatamist. “Need on väga konkreetsed, väga lihtsad võtted,” selgitas abilinnapea Merike Martinson. “Me kõik teame, et pöördumatu surm ja ajukahjustus tekib 3-5 esimese minuti jooksul pärast südame seiskumist. Kuldne standard ütleb, et kiirabi jõuab kohale seitsme minutiga. Esimeste minutite jooksul on aga hästi oluline, et lähedane, sõber, tuttav, ükskõik kes meie kõrval on, oskaks elupäästvaid võtteid kasutada.”

Huvi korral ka pikem koolitus

Kui koolidel on sügavam huvi, võib kiirabi pakkuda ka 16-tunnist palju põhjalikumat kursust. “Osal koolidel on kindlasti huvi ja nendele võiksimegi seda pakkuda,” selgitas Adlas.

Prantsuse lütseumi direktori Lauri Leesi sõnul oleks koolidel esmaabikursuse vastu huvi küll. “Meil on ka lapsi, kes käivad Punase Risti õppustel, neid on alati olnud,” mainis Leesi. “Muidugi ma olen selle poolt.”

Reaalkooli direktor Ene Saar kinnitas, et esmaabi õpetamine on oluline, ja lisas, et esmaabikoolitust pakutakse kindlasti põhikoolis. “Täiesti süstemaatiliselt kas viiendale või kuuendale klassile, kuidas see parajasti õppekava järgi on sobinud.”

Kooli oma õde abiks

Saare sõnul on nad kutsunud juhendajaid väljast ja kasutanud ka oma kooliõe abi. “Oleme teinud ka päris mitmetunniseid õppusi teatud aja tagant, samuti õpetajatele. Muidu kipub õpitu ununema. Õpetada tuleb nii elustamist kui ka muu esmaabi andmist. Kui koolis on tuhat õpilast, võib ikka midagi juhtuda. Kuna suur osa meie gümnaasiumiõpilasi läbib autojuhikoolituse, õpivad nad esmaabi ka selle raames.”

Reaalkooli lõpetajatest lähevad paljud arstiks õppima ning sellest aastast käivitas kool ka meditsiinisuuna. “Seal õppijad puutuvad nende asjadega kindlasti tunduvalt rohkem kokku ja saavad parema ettevalmistuse,” mainis Saar.

Kiirabi mõtles kursuse välja koos Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuametiga ja õpetus vastab Euroopa elustamisnõukogu antud soovitustele. “See on igati teaduspõhine,” kinnitas Martinson. “Kõik noored, kes koolis käivad, peaksid saama väga head oskused, kuidas vajadusel lihtsamates olukordades elu päästa.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.