"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
VIDEO! Arstid: suuhingamine võib lapsele kaasa tuua käitumis- ja mäluhäired (0)
07. november 2017
Scanpix

Suuhingamine võib tekitada lastele väsimusest ja hapnikupuudusest käitumis- ja mäluhäireid, keskendumisraskusi ja kaaluprobleeme, rääkis dr Heisl Vaher. "Täiskasvanutel võivad halvemal juhul pikas perspektiivis areneda välja ka ajukahjustus või ohtlikud südame- ja veresoonkonnahaigused."

Täna toimunud hammaste tervise kuu avaüritusel rõhutas Kliinik 32 ortodont dr Katri Herman, et suuhingamine on üks olulisemaid hambumusanomaalia tekitajad, sest keel ja huuled ei näita hammastele õiget asendit.

Võib tekitada käitumis- ja mäluhäireid

Näiliselt süütu probleemi tagajärjena esinevad Hea Une Keskuse une- ja kõrva-nina-kurguarsti dr Heisl Vaheri sõnul lastel väsimusest ja hapnikupuudusest tihti käitumis- ja mäluhäired,  keskendumisraskused ning üle- või alakaalulisus. “Täiskasvanutel võivad halvemal juhul pikas perspektiivis areneda välja ka ajukahjustus või ohtlikud südame- ja veresoonkonnahaigused,” lisas dr Vaher.

Kliinik 32 proteesiarst dr Martma lisas, et täiskasvanute suuhingamine kandub ka uneaega, mis põhjustab suukuivust ja hammaste “krigistamist”. Tagajärjeks on kulunud hambad ning suukuivuse tulemusena suurenenud hambaaukude ja igemehaiguste tekkerisk.

Kuivõrd suuhingamine saab tihti alguse lapseeas, on dr Hermani sõnul ülioluline roll probleemi tuvastamisel just lapsevanematel, et saada lapsele varakult õiget ravi ning vältida hiljem oluliselt keerulisemaid terviseprobleeme.

Raske endal märgata

Dr Vaher aga rõhutas, et märgid pole kuigi ilmselged, seega on oluline osata suuhingamist märgata. “Suuhingaja põhilisteks tundemärkideks on pidevalt kergelt avatud suu, küürus kehahoiak ning allapoole suunatud lõug, aga ka levinud öised hingamishäired, nagu norskamine ning hingamispausid,” loetles suuhingamise märke dr Vaher.

Hea Une Keskuse müofunktsionaalse terapeudi Andres Kösteri sõnul võib varajase tuvastamise puhul piisata vaid harjutustest, et patsient õigesti hingama õpetada ning taastada keele normaalne positsioon. “Ninahingamise harjumuse taastamine toimub reeglina siiski mitmete erinevate arstide koostöös ning on sageli aeganõudev protsess, mis võib vajada ka kirurgilist sekkumist. Mida varem suuhingamise probleemile jälile saada, seda lihtsam on ravi,” ütles Köster.

Eraalgatuslik sotsiaalteavituskampaania hammaste tervise kuu toimub juba üheksandat aastat. Teavituskuu eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust – ennetada on lihtsam kui ravida. Sel aastal toimub hammaste tervise kuu Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Hea Une Keskusega. Rohkem infot leiab hammaste tervise kuu koduleheküljelt www.hammastetervisekuu.ee. 

Hammaste tervise kuu 2017 from Kliinik 32 on Vimeo.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.