"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Okupatsioonide muuseumis avatakse näitus Ukraina näljahädast (3)
22. november 2017
Scanpix

Homme kell 16.00 avab Ukraina Suursaatkond Okupatsioonide muuseumis näituse "Holodomor 1932-1933. Ukraina tragöödia", et meenutada 85 aasta möödumist genotsiidist Ukraina rahva vastu. 

Näitus “Holodomor 1932-1933. Ukraina tragöödia” vaatab tagasi 1930. aastatel Nõukogude Liidu valitsuse tahtlikult tekitatud näljahädale Ukraina NSV-s, mille eesmärk oli aidata kaasa režiimi juurutamisele – kollektiviseerimisele ning “kulakute” elimineerimisele nõukogude ühiskonnast. See stalinlikus vaimus “pole inimest, pole probleemi” toimunud ettevõtmine võttis elu miljonitelt inimestelt. Erinevatel hinnangutel hukkus Ukrainas nälja tõttu 3 kuni 10 miljonit inimest.

Okupatsioonide muuseumi näituste juhi Sander Jürissoni sõnul peegeldab Holodomor (ukraina keeles “nälga surema”) ehedalt totalitaarse režiimi olemust. “Inimelul pole ühiskondades, mis ei ole vabad, mingit väärtust. Seda on meile tõestanud nii Stalini, Hitleri, Mao kui teiste kuriteod, Holodomor nende hulgas. Paraku ei ole need kuriteod jäänud vaid osaks ajaloost, mida ilmestavad näiteks ajaloolase Anne Appelbaumi hiljuti ilmunud raamatule “Punane näljahäda” osaks saanud reaktsioonid.”

Näitus jääb Okupatsioonide muuseumis avatuks aasta lõpuni.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Jah
24. nov. 2017 02:57
Ukrainas ei hoolita inimestes. Skandaalne ja verine võimuvahetus viis enamuse rahvast katastroofi äärele. Endise ametliku presidendi ajal oli kõik korras. Endine president leidis, et Ukraina pole veel valmis täitma EL-u astumise tingimusi ja sellest see verevalamine algaski. Mulle rääkis üks ukrainlanna, kuidas korrakaitsjaid peksti ja mõned said surma Pärast mindi Ukrainas elavate venelaste kodusid rüüstama, õnneks paljud jõudsid Venemaale põgeneda. Paneb imestama, et sellist tegevust veel õigustatakse.
üüratust Ääremaast
23. nov. 2017 07:41
Omaaegse Nõukogude Ukraina kujunemine vormimine Uljanoff-Lenini, Lev Trotski ja Jossif Stalini poolt on tüse tükk Ida-Euroopa ajaloost. Äärmiselt suur roll loomulikult Venemaal võimu haaranud bolševike valitsuse esimesel rahvusasjade rahvakomissaril Jossif Stalinil. Just Stalini tegevus pani aastail 1917-1945 paika toonase ja muide ka praeguse Ukraina piirid. Lisaks siis Nikita Hruštšovi 1954. aastal kingitud Krimm mille Venemaa juht Vladimir Putin teatavasti 2014. aastal ära võttis. Eesti avalikus peaks tunduvalt rohkem teadma Ukraina realiteetidest eriti arvestades ukrainlaste silmapaistvat osalemist Eesti ja laiemalt Euroopa tööjõuturul. Just ukrainlased annavad momendil tooni ehitussektoris Eestis nii heas kui halvas.
juuditar kirjutab Ukrainast
23. nov. 2017 07:11
USA juuditar Anna Applebaum on teinud äärmiselt tõsist tööd tutvustades Ukrainat ja laiemalt Ida Euroopat Lääne avalikkusele. Märkida tuleb ka asjaolu, et juuditarist ajakirjaniku ja ajaloolase abikaasa on poolakas Radoslaw Sikorski seega teat juudi-poola ühtsus mis tegelt päris silmapaistev tahk Ida Euroopa reaaliates.