"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Võrumaa bussijuhid kingivad oma reisijatele helkureid (0)
24. november 2017
PPA

Kui bussijuht kingib valgustamata maanteele suunduvale inimesele helkuri, tõstab ta käega katsutavalt liiklusturvalisust nii jalakäija kui kõigi teiste liiklejate vaatenurgast," selgitas Võru piirkonnapolitseinik Ranno Vissel.

Võru maaliinibussijuhid kingivad oma reisijatele sadu helkureid, et aidata kaasa jalakäijatega pimedal ajal juhtuvate liiklusõnnetuste ärahoidmisele.

Võru piirkonnapolitseinik Ranno Vissel kirjeldas, et juhtus mõni aeg tagasi jutule bussijuhiga, kes avaldas muret, et pimedal ajal on helkurita jalakäijaid raske märgata. “Arutasime, et inimestele võib helkuri kandmist küll meenutada, kuid sõnadest palju olulisem on meie kõigi eeskuju ja vahetu panus turvalisusesse. Bussijuhtidel on selles osas head väljavaated, sest maapiirkondades astub igas peatuses bussilt maha mitmeid inimesi, kel pole paraku helkurit. Kui bussijuht kingib valgustamata maanteele suunduvale inimesele helkuri, tõstab ta käega katsutavalt liiklusturvalisust nii jalakäija kui kõigi teiste liiklejate vaatenurgast,” selgitas piirkonnapolitseinik.

Helkureid, mis hangiti Hansa Bussiliinide AS Võru osakonna ja MTÜ Turvaline Võrumaa koostöös, plaanitakse Võru maaliinidel sõitvatele reisijatele hakata kinkima vajaduspõhiselt alates novembrikuu viimasest nädalast.

MTÜ Turvaline Võrumaa juhatuse liige Enn Meitern sõnas, et neil on hea meel iga sammu üle, mis aitab tõsta maakonna turvalisust. “Kui meie koostöös soetatud ja bussijuhtide poolt laiali jagatud helkurid hoiavad ära kasvõi ühe ohuolukorra või õnnetuse, on ettevõtmine igati asja ette läinud,” oli ta kindel.

Hansa Bussiliinide esindaja Madis Lepp märkis, et bussijuhid saavad praegusel pimedal ajal iga päev kinnitust sellele, kui suur abi on pisikesest helkurist jalakäija nähtavaks tegemisel. “Suurem mure ongi just asulaväliste valgustamata teedega, kus maanteeservas kõndivad või bussipeatuses seisvad helkurita jalakäijad on raskesti märgatavad. Soovime, et meie reisijate teekond lõppeks turvaliselt ka pärast bussist väljumist ning selleks puhuks kingivadki meie bussijuhid neile elupäästvaid helkureid,” rääkis Lepp. Hansa Bussiliinid on ka varasematel aastatel erinevates Eesti maakondades panustanud jalakäijate liiklusohutusse, näiteks jaganud helkureid muuhulgas ka lasteaedades.

“Sügisesel ajal on jalakäijate nähtavus terav probleem, seda tänuväärsem on selline heatahtlik ettevõtmine,” tunnistas piirkonnapolitseinik Ranno Vissel ning tõstis bussifirma ja mittetulundusühingu panust liiklusohutuse suurendamisel teistelegi eeskujuks.

Politsei tuletab meelde, et helkur peab rippuma põlvede kõrgusel, et torgata silma igast küljest. Maanteel liikudes tuleb kõndida alati vasakus teesevas, et näha vastutulevaid sõidukeid ning helkur peab olema kinnitatud riietuse sõiduteepoolsele küljele.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.