"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vilde muuseum kutsub kuraatoritega "Kohvist viidud" näitusele (0)
27. november 2017
Endel Kõks/ "Kohvikus"

Kolmapäeval, 29. novembril kell 18 tutvustavad Tallinna Kirjanduskeskuse Eduard Vilde muuseumis "Kohvist viidud" näitust kuraatorid Kairi Tilga ja Kerttu Männiste. 

Räägitakse märgilistest kohvikutest ja nende mõjust eesti kirjanikele ja kunstnikele. Tutvustatakse näitusele välja pandud kohvi(ku)teemalist kunsti-ja luulevalikut. Kohapeal saab juua ka kohvi ja osta kaasa näituse erimeenetena valminud postkaarte ja kohvitsitaatidega kohvipakke.
Sissepääs muuseumipiletiga (4/2)

Tänavu oktoobri keskel avati Tallinna Kirjanduskeskuse Eduard Vilde muuseumis näitus “Kohvist viidud. Kohvi(ku) jälg eesti kunstis ja kirjanduses”. Läbi valitud sõna- ja kujutava kunsti näidete 20. sajandi algusest tänapäevani uurib näitus märgiliste kohvik-Treffpunkt’ide fenomeni (Werner, Pegasus jt) ning kohvikute sotsiaalse ja vaimse ruumi loomingulist mõju siinsetele loojatele.

Tänavu möödub sajand nii kirjandusrühmituse Siuru tähelennust kui ka sõna “kohvik” sünnist. Siurulased olid esimene põlvkond linnakirjanikke, kelle jaoks kohviku roll muutus eksistentsiaalseks. Ühe sellise “purjutava kohvijoomingu” käigus sündis 1917. aasta kevadel Siuru seltskondliku keelemängu kestel ka uudissõna kohvik.
Näitusel on väljas paarkümmend kunstiteost erinevatest kogudest. Esindatud on Ado Vabbe, Varmo Pirgi, Endel Kõksi, Richard Kaljo, Eduard Wiiralti jt looming. Pea igast kümnendist 20. sajandi algusest tänaseni pärit luulevalik loob eripalgelise kollaaži seisunditest (argisest ülevani), mis on ühel või teisel viisil kantud kohvikus viibimise või kohvi joomise meeleoludest. Luuletusi on H. Visnapuu, A. Alliksaare, J. Kaplinski, V. Luige, J. Jõerüüdi, D. Kareva, J. Rooste ja paljude teiste loomingust, ka näiteks Toomas Hendrik Ilvese varasemast luulest.

Näituse kohta saab pikemalt veel lugeda Tallinna Kirjanduskeskuse kodulehelt www.kirjanduskeskus.ee/kohvistviidud

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.