"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
Korteriühistute liit: ühistute kohustuslikkus ei anna mureks põhjust (0)
02. detsember 2017
Scanpix

"Uus seadus puudutab ainult korteriomanditeks jagatud maju ning tõele ei vasta kartus, et riik hakkaks kohustuslikus korras loodud ühistutele ise juhatuse liiget määrama," ütles Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi.

Kuna järgmisest aastast muutuvad korteriühistud kohustuslikuks, tabas korteriühistute liitu murelike inimeste küsimustelaviin – ometi ei ole liidu sõnul põhjust muretseda, vahendas BNS ERR-i uudisteportaali.

“Uus seadus puudutab ainult korteriomanditeks jagatud maju ning tõele ei vasta kartus, et riik hakkaks kohustuslikus korras loodud ühistutele ise juhatuse liiget määrama,” ütles Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi ERR-ile.

Kui praegu saavad korteriomanditeks jagatud maja omanikud ise otsustada, kas moodustada korteriühistu või tegutseda korteriomanike ühisusena, siis eeloleva aasta 1. jaanuarist kehtima hakkav uus korteriomandi- ja korteriühistuseadus sellist valikut enam ei võimalda.

“Tuleb meeles pidada, et see uus seadus puudutab neid maju, kus on omandid jagatud korteriomanditeks ehk on moodustatud reaalosad. Selline majade hulk on Eestis väga suur,” rääkis Mardi ERR-ile ja rõhutas, et kaasomandile uus seadus ei laiene – seega pole reaalosadeks jagamata kortermajas korteriühistu kohustuslik ka edaspidi.

Samuti ei puuduta seadus hooneühistuid ehk nõukogudeaegseid elamukooperatiive, mida reguleerib hoopis turundusühingute seadus. Lisaks ei puuduta seadus ridamaju, mille juurde on moodustatud iseseisvad krundid. Sellist tüüpi hooneid on aga Mardi sõnul väga vähe.

Kaasomandis paarismajadele uus seadus ei laiene, küll aga tuleb ühistu moodustada selliste paarismajade puhul, mis on jagatud korteriomanditeks – siis tekib seaduse jõustumisel ka neis kahe korteriga majades ühistu. Kui elamutes, mida uus seadus puudutab, pole 1. jaanuariks korteriühistut loodud, loob riik selle ise. Mardi sõnul on kõige enam segadust tekitanud just see küsimus ja seaduses välja toodud tõik, et riigi loodud korteriühistuid hakkavad haldama haldusettevõtted, mille juhid on omakorda ka nende korteriühistute juhatuse liikmed.

Mardi rahustas korteriomanikke, öeldes, et korteriomanike ühisustest tekivad seaduse alusel lihtsalt korteriühistud. Mardi sõnul seisneb vahe selles, et muutub oluliselt majandamisvorm, kuivõrd korteriomanike ühisus ei ole iseenesest juriidiline isik.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.