"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring: valitsuse vahetus tõstis elanike hinnangut Eesti elule hüppeliselt (3)
15. detsember 2017
Scanpix

"Hüppeline paranemine Eesti elule antud hinnangutes leidis aset pärast eelmisel sügisel toimunud valitsuse vahetust," märgivad Kaitseministeeriumi tellitud uuringu koostajad. 41 protsendi vastanute hinnangul on Eesti elu on muutunud paremuse poole.

Kaitseministeeriumi tellitud uuringu “Avalik arvamus ja riigikaitse” tulemustest selgub, et võrreldes 2015 aastaga on inimeste hinnangud muutustele Eesti elus järk-järgult paranenud, vahendas BNS.

Tänavu oktoobris läbi viidud küsitluse tulemustest selgub, et 41 protsenti vastanute hinnangul on Eesti elu on muutunud paremuse poole ja 35 protsendi hinnangul on olukord jäänud samaks. Seda, et olukord on muutunud halvemaks, arvab vaid viiendik küsitletutest. 2016. aasta märtsis läbi viidud küsitluses arvas vaid 26 protsenti, et Eesti elu on läinud paremaks.

“Hüppeline paranemine Eesti elule antud hinnangutes leidis aset pärast eelmisel sügisel toimunud valitsuse vahetust,” märgivad uuringu koostajad..

Uuringust selgub, et venekeelsed vastajad hindavad Eesti elus toimunud muutusi kriitilisemalt kui eestlased, kuid ka nende hinnangud riigis toimunud muudatustele on muutunud positiivsemaks. Kui eestlastes arvas 44 protsenti, et elu Eestis on läinud paremaks, siis venekeelsetest vastajatest jagas seda seisukohta 36 protsenti.

Positiivsemalt hindavad Eesti arengut kõrgharidusega vastajad, kelle seas muutusi paremuse suunas tajub 52 protsenti. Kesk- või kesk-eriharidusega vastajatest arvab nii vaid 36 protsenti, 38 protsenti aga leiavad, et olukord pole muutunud.

Uuringu koostajad toovad esile, et hinnanguid mõjutab vastaja majanduslik olukord. Nii hakatakse muudatusi paremuse poole keskmisest enam tajuma alates 400 euro suurusest sissetulekust ühe leibkonna liikme kohta kuus. Neist vastajaist, kelle igakuine sissetulek pere liikme kohta on 401-650 eurot, näevad muutusi paremusele 43 protsenti ning neist, kelle sissetulek pere liikme kohta ületab 650 eurot kuus, arvab nii 46 protsenti.

Kuni 300 eurot leibkonna liikme kohta saavatest vastajaist tajub olukorra paranemist vaid 32 protsenti, 27 protsenti neist aga peab olukorda halvenenuks ja 39 protsenti samaks jäänuks.

Turu-uuringute AS viis riigikaitse teemalise avaliku arvamuse uuringu kaitseministeeriumi tellimusel läbi tänavu oktoobris. Selle käigus küsitleti 1201 Eesti elanikku. Tegemist oli 42. küsitlusega avaliku arvamuse monitooringuseerias, millega tehti algust 2000. aasta jaanuaris.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

turvaline
16. dets. 2017 08:24
Kaitseministeerium püstitab monumente, tellib uuringuid, huvitav ministeerium;)
Vaba vaatleja
16. dets. 2017 07:10
"Uuringu koostajad toovad esile, et hinnanguid mõjutab vastaja majanduslik olukord..." - Ehk siis tegelikult mida jõukam, seda jõukamaks on Ratase valitsedes saadud, mis näitab üsna ilmekalt, et uuenenud Keskerakonna endiselt jätkuv jutt hoolivusest on täna veel vaid üksnes jutt ja toimunud (parem)pööre selles erakonnas tegelikult palju laiem kui seni soovitud näidata.
...
15. dets. 2017 18:18
sellist sitta loeb ainult keskerakonna propaganad lehtedest...