"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Politsei: musta tööjõu kasutamine on kordades kasvanud (2)
29. detsember 2017
Scanpix/ pilt on illustreeriv

Politsei on tänavu ehitusi kontrollides avastanud ebaseaduslikult töötavaid välismaalasi tabanud enam kui kolm korda rohkem, kui kolm aastat tagasi. Tänavu on üheteistkümne kuu jooksul registreeritud 445 seadusliku aluseta töötamise juhtumit. Mullu registreeriti sama aja jooksul 180 ja tunamullu 129 juhtumit. Enim jäetakse registreerimata ukrainlastest ja moldovlastest töötajad.

Välismaalaste seadusliku aluseta töötamise juhtumid on viimase kolme aastaga kasvanud rohkem kui kolm korda, selgub politsei poolt käesoleva aasta esimese üheteistkümne kuu jooksul ehitusobjektidele tehtud reidide tulemustest, edastas Lääne prefektuur. Ettevõtjad jätavad sageli enamasti ukrainlastest ja moldovlastest töötajad nõuetekohaselt registreerimata, vahendas BNS.

Tänavu on üheteistkümne kuu jooksul registreeritud 445 seadusliku aluseta töötamise juhtumit. Mullu registreeriti sama aja jooksul 180 ja tunamullu 129 juhtumit.

Lääne prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juhi Margo Petersi sõnutsi tähendab see sisuliselt musta tööjõu kasutamist ja võib kaasa tuua probleeme nii töötajaile, tööandjaile kui ka töö tellijaile.

“Objektilt avastatud registreerimata töötajad ei saa oma tööd jätkata ja objektide valmimisajad võivad edasi lükkuda. Mustema stsenaariumi puhul peavad isikud lahkuma Schengeni territooriumilt, kui nende viibimisõigust piiratakse ja tööandjal ei võimaldata tulevikus välismaalt tööjõudu värvata,” ütles Peters.

Tänavu registreerisid tööandjad töötaja lühiajalise töötamise politsei- ja piirivalveametis 7560 juhul. Mullu registreeriti 1782 ja tunamullu 1086 lühiajalist töötamist.

Lääne prefektuuri pressiesindaja nentis, et peatöövõtjal ei lasu vastutust välismaalastest töötajate nõuetekohase registreerimise eest. “Peatöövõtjal ei ole huvi ega motivatsiooni kontrollida, kas objektil tööle asuval välismaalasel on ikka seaduslik alus Eestis töötamiseks. Politsei- ja piirivalveamet on loonud e-päringute keskkonna politsei.ee lehel, kus on võimalik kontrollida, kas töötaja lühiajaline töötamine on registreeritud. Selle eest vastutab töövõtja, kes välismaalase palkab. Peatöövõtjatel pole praegu piiranguid ka vahendajate hulga suhtes. Veel eraldi probleem on, et ettevõtted üritavad kõrvale hiilida ettenähtud palgamaksmise kriteeriumitest. Kõik see kokku rikub ausat konkurentsi,“ rääkis Peters.

Petersi sõnul viitab kasvanud seadusliku aluseta töötamise juhtumite arv selgelt, et olukord ehitusturul on probleemne ja vajalik oleks astuda samme selle paremaks reguleerimiseks. Tema hinnangul oleks mõistlik registreerimise protsessi lihtsustada ja automatiseerida.

“Oleme teinud tööandjatele teabepäevi, kuid sellegipoolest tulevad paljud taotlused praegu sisse puudustega. Välismaalaste töölevõtmise protsess peaks üldse olema sujuvam. Usun, et siin võiks aidata tsentraalne süsteem, mis lihtsustaks dokumentide esitamist ja mille kaudu kontrollitaks automaatselt puudusi ning need edastataks automaatselt õigesse piirkonda. Hetkel on väljatöötamisel e-taotluskeskkond, kus tööandjad saaksid välismaalase lühiajalise töötamise taotluse sujuvamalt esitada,” sõnas Peters.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

turistid platsi bizvis
29. dets. 2017 12:47
Eesti majanduses asuvad tööle nn turistid Ukrainast, Moldovast ja Gruusiast tänu Euroopa Liidu kehtestatud viisavabadusele - nn bizvis Ukraina pruugis. Ukraina nn turistid saavad viisavabalt Euroopa ja edasi läheb kõik täpselt nii nagu alati. Samas ka ukrainlane tahab süüa ja kas neeger ning musulman on parem kah küsimus tegelt?
...
29. dets. 2017 12:41
tänu lollile valitsuselt kasvab järgmine aasta ka ümbiku palga maksmine kahel põhjusel: 1. Preemiate ja boonuste maksmine on lõppkokkuvõttes kahjulik. 2. penson on kõigil sama olenemata sissetuekust. nii ettevõtjale ja töötajale on kasulikum miinimum palk ja ülejäänud ümbrkus...