"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Sellest aastast pakuvad proteeside hüvitist haigekassa partnerid oma hinnakirja alusel (1)
01. jaanuar 2018
Scanpix

Alates 1. jaanuarist saab proteeside hüvitise summat kasutada ainult haigekassaga lepingu sõlminud hambaarstide juures ning soodustuse summa arvestatakse maha kohe maksmise hetkel. Haigekassa ja hambaarstide liidu kokkuleppel ei kehtestatud uuest aastast planeeritud ühtset üle-eestilist proteesiteenuste hinnakirja vaid iga hambaarst osutab proteesiteenuseid oma hinnakirja alusel. 

Hetkel saab proteeside hüvitist kasutada 22 hambaarsti juures ja uusi partnereid lisandub iga päev. Proteeside hüvitist pakkuvad hambaarstid leiab haigekassa kaardirakenduselt aadressil www.haigekassa.ee/hambaravi.

“Praegu on väga aktiivne lepingute sõlmimise aeg hambaarstidega. Soovitame jälgida meie kodulehe kaardirakendust, kust leiab endale lähima arsti. Uuendame kaarti paar korda nädalas,” ütles haigekassa esmatasandi talituse juht Külli Friedemann.

Arsti juurde aega kinni pannes tasub üle küsida, kas tal on leping, mis võimaldab proteeside hüvitist pakkuda. “Ükski kehtiv hüvitise summa või jääk ei lähe inimese jaoks kaduma. Kui inimesel oli 2017. aasta lõpus proteeside hüvitist alles 120 eurot, saab ta seda alanud aastal ikka kasutada, lihtsalt haigekassa lepingupartnerite juures,” selgitas Friedemann.

Proteeside hüvitis on kolmeks aastaks 260 eurot. Proteesiteenuste hinnad määrab endiselt iga hambaarst ise. Patsiendil soovitame alati küsida hinnapakkumine, võimalusel mitmelt arstilt.

Friedemann lisas: “Kuna pensionäridel on õigus saada ka täiskasvanute hambaravihüvitist 85 eurot aastas, soovitame valida hambaarsti, kellel on mõlemad lepingud – nii proteeside jaoks kui ka täiskasvanute hambaraviks.” Sel juhul saab inimene proteeside jaoks kolme aasta peale 260 eurot ja lisaks veel 85 eurot igal aastal hambaraviteenusteks.

Proteeside jaoks on hüvitist õigus saada ravikindlustatud töövõimetuspensionäridel, vanaduspensionäridel, osalise või puuduva töövõimega inimestel ning üle 63-aastastel ravikindlustatud eakatel.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ahahaa
20. veebr. 2022 08:31
Ja mis mõtet on nüüd Haigekassa piirhindadel?