"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Leedu keelas Magnitski seaduse alusel 49 Vene kodaniku sisenemise (1)
12. jaanuar 2018
Scanpix

Leedu siseminister Eimutis Misiūnas kehtestas täna sisenemiskeelu 49 Vene kodanikule, keda süüdistatakse inimõigusrikkumistes ja rahapesus niinimetatud Magnitski seaduse alusel.

“Minister on allkirjastanud määruse, millega keelatakse Leetu sisenemine 49 inimesele vastavalt välisministeeriumi ettepanekule ja vastu võetud seadusele,” ütles Leedu siseministeeriumi esindaja Karolis Vaitkevičius.

Must nimekiri tugineb novembris seimis heakskiidu saanud ja 1. jaanuaril jõustunud niinimetatud Magnitski seadusele, mille alusel saab kehtestada sanktsioone Vene ametnikele, kes on süüdi Venemaa võimuesindajate suuremahulist korruptsiooni paljastanud Sergei Magnitski surmas.

Siseminister on andnud korralduse nimekiri avalikustada.

Magnitski paljastas Vene siseministeeriumi kõrgete ametnike miljarditesse rubladesse ehk väidevalt kuni 230 miljoni dollarini küündinud maksupettuse. Seepeale esitati 2008. aastal hoopis talle süüdistus maksupettuses ja võeti vahi alla. Magnitski suri 2009. aastal Moskva Butõrka eeluurimisvanglas ravi saamata 37 aasta vanuses pankreatiiti, väidetavalt oli teda enne ka pekstud ja piinatud.

Magnitski hukkumisega seotud Vene ametnikele on sanktsioonid kehtestanud USA, Eesti, Ühendkuningriik ja Kanada.

Eesti siseministeerium on teatanud, et hoolimata riigikogus vastu võetud seadusmuudatusest ei hakka Eesti koostama sissesõidupiirangute niinimetatud Magnitski nimekirja, vaid hindab iga juhtumit eraldi.

Leedu nõndanimetatud Magnitski nimekiri koostati pärast läbirääkimisi välispartneritega, sõnas Leedu välisministeeriumi pressiesindaja Rasa Jakilaitienė. Mõne nimekirjas oleva isiku suhtes Leetu sissesõidukeeld juba kehtib.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ah nii
12. jaan. 2018 23:36
Balti riigid selle asemel, et parandada oma majanduslikku olukorda tegelevad vihavaenu õhutamisega Venemaa vastu. Praegune Venemaa pole nendele midagi halba teinud tahab vaid hästi läbi saada, aga siinpool tehakse kõik, et see nii ei oleks.