"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Noorte pöördumine: palun mõtleme neile, kelle palk on alla Eesti keskmise (1)
14. jaanuar 2018
Keskerakonna Noortekogu

"Meie ühiskond töötab suuresti solidaarsuse põhimõttel. Näiteks panustame maksudega arstiabisse, korras teedesse ja tasuta haridusse. Seni oleme harjunud, et kõigi panused on protsentuaalselt võrdsed, kuid alates 1. jaanuarist on see natukene teistmoodi," ütles Keskerakonna Noortekogu esimees Karine Oganesjan.

Kesknoorte juhatus juhib tähelepanu asjaolule, et suuresti solidaarsuspõhimõttel toimivas Eesti ühiskonnas on vaja mõista ka kesise sissetulekuga inimesi.

“Meie ühiskond töötab suuresti solidaarsuse põhimõttel. Näiteks panustame maksudega arstiabisse, korras teedesse ja tasuta haridusse. Seni oleme harjunud, et kõigi panused on protsentuaalselt võrdsed, kuid alates 1. jaanuarist on see natukene teistmoodi,” seisab avalikus pöördumises, millele on alla kirjutanud Kesknoorte esimees Karine Oganesjan ja aseesimehed Aleksandra Pavlova ning Jan-Ander Kundla.

Kesknoored tuletavad meelde, et tulumaksureformiga võitis üle 80 protsendi töötavast elanikkonnast – näiteks kui eelmisel aastal oli inimese brutotöötasu 600 eurot, siis arvelduskontole laekus 498,72 eurot; pärast tulumaksureformi laekub sama brutopalga korral arvelduskontole aga 562,72 eurot ehk 64 eurot rohkem. Kokku tähendab see 12,8-protsendist lisasissetulekut.

“Mida saab selle suurenenud sissetuleku eest?,” küsivad Kesknoored enda pöördumises retooriliselt. “Rikkama toidulaua, parandada ühe hambaaugu, osta korralikud jalanõud või hoopis koguda raha mustadeks päevadeks. See summa loob võimaluse natukenegi tõsta elukvaliteeti. Meie jaoks on ka oluline, et võidavad noored, kes suunduvad esimest korda iseseisvasse ellu ja peavad hakkama saama väikse palgaga. Lihtne ei ole leida tasuvat töökohta ilma eelneva töökogemusteta või muretseda elukoht.”

“Me mõistame, et on inimesi, kelle sissetulek vähenes. Oluline on rõhutada, et see juhtus üksnes nende inimestega, kelle brutosissetulek on üle 1776 euro,” kirjutab noorteühendus ja toob võrdluseks, et Eestis eelmise aasta septembri seisuga oli keskmine brutokuupalk 1224 eurot. “Meil on hea meel nende inimeste üle, kes nii palju teenivad. Samal ajal hoiame aga meeles, et peame aitame neid, kes teenivad kuni 3,5 korda vähem.”

“Me ei soovi palju, üksnes grammi võrra mõistmist ja solidaarsust. Mõtleme nende tudengite, klienditeenindajate ja üksikemade peale, kes nüüd saavad elada natukene paremini,” kirjutavad noored kokkuvõtteks.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Kodanik
14. jaan. 2018 18:42
64€ eest parandada ühe hambaaugu? Millal te viimati dentisi juures käisite?