"Hea nali on siis, kui sa ei pea selle järel ütlema, et ma tegin nalja. Kui sa seda juba pead ütlema, siis järelikult polnudki tegu naljaga."

Tõnis Niinemets, näitleja ja koomik
Tsahkna ja Mihkelson: Reinsalu peaks tagasi astuma (3)
19. jaanuar 2018
Scanpix

Reinsalu jõuline avaldus, millega ta sisuliselt kiitis heaks naistevastase vägivalla, on igatepidi kohatu," märkis riigikogu väliskomisjoni juhtiv IRL-i endine liige Marko Mihkelson. "Seda enam, et tegemist on justiitsministriga. Ma ei näe täna ühtegi teist võimalust, kui avaldada justiitsminister Reinsalule umbusaldust."

Mullu Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL) lahkunud riigikogu liikmed Margus Tsahkna ja Marko Mihkelson leiavad, et justiitsminister Urmas Reinsalu peaks ise tagasi astuma, vahendas BNS.

“Justiitsminister Urmas Reinsalu teeks õige otsuse, kui teataks lähiajal oma tagasiastumisest. Eesti poliitikas on viimasel ajal siginenud liiga palju vastutustundetut kõnepruuki. Väärikus ja ärakuulamine, mitte ärapanemine, on kõvas defitsiidis. Reinsalu jõuline avaldus, millega ta sisuliselt kiitis heaks naistevastase vägivalla, on igatepidi kohatu. Seda enam, et tegemist on justiitsministriga. Ma ei näe täna ühtegi teist võimalust, kui avaldada justiitsminister Reinsalule umbusaldust,” märkis riigikogu väliskomisjoni juhtiv Mihkelson.

Tsahkna lisas, et on naiste vastu suunatu vägivalla vastase valge lindi kampaania esindaja ning ta ei näe mingit muud võimalust, kui Reinsalu umbusaldamist riigikogus toeada.

Kui tagasi ei astu, tuleb umbusaldamine

Reformierakond ootab justiitsminister Urmas Reinsalu tagasiastumist, kui Reinsalu esmaspäevaks tagasi ei astu, algatab Reformierakond ministri tagasistumise. Reformierakonna fraktsiooni esimees Jürgen Ligi ütles, et Reformierakond annab Reinsalule aega tagasi astuda esmaspäevani, kui seda aga ei juht, algatab Reformierakonna fraktsioon justiitsministrile umbusaldusavalduse, edastas Reformierakonna pressiesindaja.

“Meie otsuse ajend on Reinsalu kahetsusavaldus, et ta oli hukka mõistnud naistevastase vägivalla. Tegemist oli kaalutletud sõnavõtuga,” ütles Ligi. “Justiitsministri sõna on erilise kaaluga, sest just tema kujundab õiguspoliitikat ja vägivalla vastane võitlus on tema otsene ülesanne.”

Ligi hinnangul jättis Reinsalu oma sõnavõtu sisu pärast kahetsemata ja vabandas üleolevalt vaid öeldu vormi pärast. “See sõnavõtt solvas ilmselgelt paljusid. Kahjuks puudutab vägivald paljusid naisi ja niivõrd tundlik teema nõuab tõsiseltvõetavat ja siirast käsitlust,” ütles Ligi. “Tema sõnad on eriti küünilised arvestades seda, et valitsus on lähisuhte vägivalla vähendamise kirjutanud sisse ka koalitsioonileppesse.”

Ligi sõnul ei mõista Reinsalu justiitsministri rolli ega oma haldusala, aga ka kogu riigivalitsemise usaldusväärsuse tagamise põhimõtet.

“Reinsalu on esitanud justiitsministeeriumi õigusliku ekspertiisi pähe isiklikke poliittehnoloogilisi tekste ja nüüd määranud ekspertiisi esitamise asemel poliitilise eriuurija. Samal ajal seadusloome logiseb ja lubadus õigusloome mahtu vähendada on täitmata. Ka on Reinsalu seadnud end kõrgemale parlamendist, jättes seaduse rakendamata. Ta on segaduse tekitaja, aga peaks olema korra ja selguse looja,” ütles Ligi.

Seederi meelest vabandamisest piisab

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Helir-Valdor Seederi sõnul ei peaks parteikaaslane Urmas Reinsalu justiitsministri ametist lahkuma, sest ta on ametis “väga hästi hakkama saanud” ja äsjaste naisi puudutavate väljaütlemiste pärast vabandanud.

“Minu arvates on Urmas Reinsalu oma tööülesannetega väga hästi hakkama saanud ja ei ole mingit põhjust tal endal tagasi astuda,” ütles Seeder reedel BNS-ile. “Ja see, mis puudutab võimalikku umbusaldust, siis ootame ikka ära, kas umbusaldus esitatakse.”

Seeder märkis, et lähinädalatel on ähvardatud mitmeid umbusaldusavaldusi esitada. “Üks on küll ka [majandusminister Kadri Simonile] esitatud, mis on saalis läbi kukkunud ja [peaminister] Jüri Ratasele ei ole veel esitatud. Nüüd siis Reinsalu, kellele pole ka veel esitatud. Nii, et mina ei tormaks sündmustest ette. Ootame ära, kas see umbusaldusavaldus tulebki,” rääkis Seeder.

IRL-i esimees lisas, et Reinsalu on enda kirja pärast vabandanud. “Mis puudutab tema kirja, mille ümber see skandaal on kerkinud, siis ta on ise sellele omapoolsed kommetaarid ja selgitused andnbud, vabandanud, kui ta on kellegi au ja väärikust riivanud. Ma ei näe küll põhjust, et ta peaks tagasi astuma,” ütles Seeder.

Neljapäeval mõistsid Reinsalu väljaütlemised hukka 19 riigikogu naisliiget, kuid IRL-i fraktsiooni kolm naist Reinsalu juttu ei tauninud.

Esmaspäeval saadeti presidendile avalik kiri, milles taunitakse 2016. aastal näitlejanna kallal vägivallatsenud NO99 lavastaja Tiit Ojasoo kaasamist EV 100. aastapäeva vastuvõtu kunstilise programmi loomisse.

Urmas Reinsalu kirjutas aga Eesti Päevalehele saadetud arvamusloos, et ehkki ta inimesena Tiit Ojasood ei tunne, siis “kui minult tema lepitusmenetluse juhtumi kohta omal ajal arvamust avaldasin, siis mõistsin ma naistevastase vägivalla hukka, kuid nüüd, tänase kirja valguses, lausa kahetsen seda avaldust”. 

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

X
19. jaan. 2018 20:14
No ei pea küll. Tsahkna ja Mihkelson lasksid ise jalga, et vastutusest loobuda ja igaks juhuks uksed igale poole lahti jätta. PEHMOD!
Uuseliit
20. jaan. 2018 06:02
Mihkelson kui tubli endine komsomoliaktivist ja praegune Lääne võimu esindaja peaks edasi astuma!
W.
19. jaan. 2018 19:17
Kui justiitsministri poolt öeldu just päris sääsk ei ole, siis elevandiks on ta tehtud igal juhul. Umbusaldamine on liiast, aga kättemaks on oh kui magus!