"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Aadu Must: Patarei merekindlus on Euroopa kontekstis suure ajaloolise tähtsusega (0)
22. jaanuar 2018
Scanpix

Kultuurikomisjoni esimehe Aadu Musta sõnul on Patarei merekindlusel potentsiaali kujuneda hinnatud vaatamisväärsuseks. "Hoonele väärika rakenduse ja hea lahenduse leidmine nõuab aga erinevate osapoolte sisulist ja tihedat koostööd," lausus Must tänase avaliku arutelu eel. Merekindluse kordategemine maksaks praeguste andmete järgi umbes sada miljonit, konserveerimine kolm kuni viis miljonit eurot.

Kultuurikomisjon kuulab esmaspäevasel avalikul istungil osapoolte arvamusi seoses Patarei merekindluse säilitamise ja arendamise võimalustega. Arutelu on ajendatud kollektiivsest pöördumisest “Patarei merekindlus on ohus”, vahendas BNS.

Must ütles, et komisjon on pöördumisega tutvunud ja seda erinevate osapooltega arutanud, kuid merekindlus on väga suur projekt ning vajab senisest suuremat arutelu. “Patarei merekindlus on Euroopa kontekstis suure ajaloolise tähtsusega ja sel on potentsiaali kujuneda hinnatud vaatamisväärsuseks. Hoonele väärika rakenduse ja hea lahenduse leidmine nõuab aga erinevate osapoolte sisulist ja tihedat koostööd,” lausus Must.

Komisjoni liige Krista Aru sõnas, et Patarei merekindlus on kultuuriväärtuslik hoone, mis on jäänud liiga kauaks oma saatust ootama. “Tuleb otsustada, kas võtta ette hoone renoveerimine või see esialgu konserveerida. Merekindlusele uue elu andmise otsusega ei tohi aga venitada nii kaua, et seda enam taaselustada ei saagi,” toonitas Aru.

Merekindluse kordategemine maksaks praeguste andmete järgi umbes sada miljonit, konserveerimine kolm kuni viis miljonit eurot.

Istungile on kutsutud SA Kalaranna Patarei esindajad Aleksander Laane, Patrick Rang ja Andrus Villem, Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatuse liige ja Europa Nostra volikogu liige Helle Solnask ning SA Kalaranna Patarei esindaja ja Eesti Muinsuskaitse Seltsi juhatuse liige Tarmo Elvisto.

Samuti on kutsutud riigihalduse minister Jaak Aab, rahandusministeeriumi riigivara osakonna juhataja Kaie Karniol, Riigi Kinnisvara AS-i arendusdirektor Timo Aarmaa, kultuuriministeeriumi kantsler Paavo Nõgene, muinsuskaitseameti peadirektor Siim Raie, Tallinna abilinnapea Andrei Novikov, Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd ja muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik.

Riigikogu konverentsisaalis toimuv istung on avalik ja algab kell 11.10. Istungist on ka otseülekanne.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.