"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Enam levinud retseptiravimite infolehed on kättesaadavad ka inglise ja vene keeles (2)
25. jaanuar 2018
Scanpix

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ettepanekul tõlgiti 10 enamkasutatava toimeainega retseptiravimi pakendi infolehed inglise ja vene keelde. Sarnaselt kõigi Eestis müüdavate käsimüügiravimite infolehtede tõlgetele on ka need nüüd kättesaadavad ravimiregistrist.

“Pakendi infoleht sisaldab patsiendi jaoks olulist informatsiooni – mis ravim see on ja milleks seda kasutatakse, mida on vaja teada enne ravimi kasutamist, kuidas ravimit kasutada, millised on võimalikud kõrvaltoimed, kuidas ravimit säilitada,” ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski. “Varasemalt oleme ära tõlkinud kõigi Eestis turustatavate käsimüügiravimite infolehed. Tänasest on kättesaadavad ka 10 enamkasutatava toimeainega retseptiravimite infolehtede tõlked.”

Pakendi infolehtede tõlkimise eesmärk on soodustada ravimite õigesti kasutamist. Tõlge võimaldab keerulisest meditsiinilisest tekstist aru saada ja ravimeid ohutult tarvitada ka nendel Eesti inimestel, kes eesti keelt piisavalt hästi ei oska.

Ravimiamet korraldas ravimite infolehtede tõlkimise vene ja inglise keelde ning tegi infolehed kättesaadavaks ravimiregistris. Patsiendi soovi korral saab apteeker infolehe apteegis ravimi müümisel välja printida ja patsiendile ravimiga kaasa anda või juhendada, kuidas seda ravimiregistrist leida.

Inglise ja vene keelde on tõlgitud 10 enimkasutatava toimeainega retseptiravimi pakendi infolehed. 10 enimkasutatavat retseptiravimi toimeainet on ravimistatistika põhjal ramipriil, amlodipiin, rosuvastatiin, omeprasool, metoprolool, telmisartaan, nebivolool, metformiin, atorvastatiin, naatriumlevotüroksiin. Kokku on nende toimeainetega ravimeid Eestis müügil 164. Kui nende ravimite infolehtedes tehakse muudatusi, siis tõlgitakse ka kinnitatud muudatused.

Alates 2017. aasta 1. maist on vene- ja ingliskeelsena kättesaadavad ka kõigi Eestis turustatavate käsimüügiravimite infolehed.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

inimkonnale
27. jaan. 2018 22:03
http://www.piibel.net/#q=Srk%2038 Jeesus Siirak 38:Arst ja haigus 1 Austa arsti - sa ju vajad teda - austusega, mis temale kuulub, sest Issand on loonud ka tema! 2 Sest tervekstegemine tuleb Kõigekõrgemalt ja arst saab kingitusi kuningalt. 3 Arsti oskus tõstab tema pea püsti ja teda imetlevad suured isandad. 4 Issand laseb maast võrsuda ravimtaimi ja mõistlik mees ei põlga neid. 5 Eks puu mõjul muutunud vesi magusaks, et Issanda vägevus saaks tuntuks? 6 Jah, tema on andnud inimesele oskuse, et teda austataks tema imetegude pärast. 7 Nende taimede abil ta ravib ja vaigistab valu ja salvisegaja valmistab neist vajaliku võide. 8 Jah, Issanda tegu ei lakka iialgi ja temalt tuleb õnnistus maa peale. 9 Laps! Kui jääd haigeks, siis ära ole hooletu, vaid palu Issandat ja tema teeb sinu terveks! 10 Hoidu eksimustest ja korralda oma käte teod ning puhasta süda kõigest patust! 11 Ohverda healõhnaline ohver ja meenutusohver peenjahust, ka rasvane ohvriand - oma võimaluste järgi! 12 Ka arstile anna võimalus, sest Issand on loonud ka tema, ja ära hoia teda enesest eemal, sest temagi on vajalik! 13 On aegu, millal abi on nende käes. 14 Sest ka nemad paluvad Issandat, et neil õnnestuks leevendus ja ravi, et säilitada elu. 15 Kes pattu teeb oma Looja ees, see jõudku arsti käte alla!
inimkonnale
27. jaan. 2018 22:02
Jeesus Siirak 30:Tervisest 14 Parem olla vaene, kes on terve ja tugev, kui rikas, kellel on haige ihu. 15 Tervis ja heaolu on parem kui kogu kuld ja terve keha on parem mõõtmatust rikkusest. 16 Ei ole paremat rikkust kui ihu tervis ja ei ole suuremat rõõmu kui südame rõõm. 17 Parem surm kui kibe elu, igavene puhkus on parem kui pikaldane haigus. Rõõmust 21 Ära lase oma hinge kurvastada ja ära vaeva ennast oma mõtisklustega! 22 Südame rõõm on inimesele eluks ja rõõmsameelsus pikendab mehe elupäevi. 23 Armasta oma hinge ja tröösti oma südant, ja hoia kurbus enesest eemal! Sest kurvastamine on paljusid hukanud ja sellest ei ole midagi kasu. 24 Kadedus ja viha lühendavad elupäevi ja mure teeb enneaegu vanaks. 25 Helde ja toidust rõõmu tundev süda kannab hoolt oma roa eest.