"Tulevikku vaadates tuleks vähemalt kodutarbijad börsipõhisest süsteemist välja suunata. Ainult nii on võimalik kliimaeesmärke tulevikus täitma hakata."

Alar Konist, TalTechi energiatehnoloogia professor
WHO EKSPERT: Igapäevane klaas veini suurendab vähiteket (1)
10. veebruar 2018
Scanpix

"Uuringud on tõestanud, et alkoholi tarvitamine ja vähki haigestumine on tihedalt omavahel seotud. Iga klaas veini päevas aga suurendab oluliselt rinnavähki haigestumist ja seda peaaegu 12% võrra," ütles Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO)spetsialist Carina Ferreira Borges.

Maailma Terviseorganisatsiooni spetsialisti Carina Ferreira Borgese sõnul on üha enam erinevatest uuringutest selgunud, et alkohol tekitab erinevaid probleeme ja traumasid, lisaks sellele ka mitmeid enneaegseid surmasid. 
 
“Alkoholi tarbimine on olnud maailma mastaabis kahjuks esirinnas Euroopas ja seda alates aastast 1990,” selgitas Borges.
 
Aastaks 2015 oli Borgese sõnul alkoholi tarbimine inimese kohta aga tõusnud 10.2 liitrini aastas.
 
Professor Evgenya A. Koshkina sõnul on Venemaa uuringud tõestanud, et ühtekokku miljonit inimest ravitakse alkoholismist ja Venemaa terviseameti andmetel on pea 500 000 inimest narkoprobleemidega ravil. Naiste alkoholitarvitamine on kasvanud võrreldes meestega.
 
Naised võtavad meeste ebatervisliku elustiili üle
 
Sama trendi nähakse Koshkina sõnul  ka tubaka tarvitamise osas, ka seal on naiste tarvitamise trendi tõusu näha.
 
“Praegune majanduslik olukord Venemaal sunnib naisi olema aktiivsed ja see tekitab suuremaid pingeid naistele. Ka lapsehoolduspuhkuselt tahavad naised kiiresti ära tulla, et nad saaks karjääri teha, aga selleks, et nad saaksid karjääri teha, peavad nad üle võtma meeste elustiili,” lisas Koshkina.
 
Soome tervishoiu spetsialisti Riitta Sauni sõnul on pidevalt alkoholi tarvitavatel inimestel töö juures rohkem probleeme,  harvad pole ka tööõnnetused.
 
Nendel inimestel on tihti ka tööalased suhtlusprobleemid. “Inimesi saab tõhusalt aidata, kui näiteks sotsiaaltöötaja sekkub võimalikult kiiresti olukorda,” lisas Sauni. 
 
 Tööandjad on mures
 
Sotsiaalministeeriumi peaspetsialisti Triinu Tähe sõnul helistavad tööandjad tihti Sotsiaalministeeriumisse ja küsivad abi alkoholiprobleemiga vaevleva töötajaga hakkama saamisel.
 
“Tööandja helistab meile ja ütleb, et mul on hea töötaja, aga ta tarvitab alkoholi, mida ma saaksin teha ja kuidas teda aidata,” ütles Täht ja lisas, et sellepärast peab ministeerium erinevaid abiprogrammi välja töötama.
 
Täht lisas, et oluline on ka valmis mõelda see, kas me soovime alkoholiprobleemidega inimesi aidata või karistada.
 
“On ameteid, kus me ei pea igal hommikul töötajatele alkoholitestimist vajalikuks, aga mõningatel elualadel, nagu näiteks autojuhid, bussijuhid, ka lennukipiloodid–oleks seda vajalik teha, sest sellest sõltub ka paljude teiste inimeste turvalisus,” lisas Täht
 
Alkoholi tarbimise kultuuri uuringust Euroopa põhjaregiooni kohta selgub, et riikides nagu Bulgaaria , Itaalia ja Hispaania tarvitatakse alkoholi tihemini ehk juuakse päevas rohkem kui mujal Euroopas. Uuringust selgub, et puhta alkoholi tarbimise päevastes kogustes on esirinnas riigid  nagu Leedu, kus tarbimine on kõige kõrgem, peaaegu 12 sentiliitrit inimese kohta päevas. Leedule jägnevad Rootsi, Suurbritannia, Norra, Taani, Soome, Poola, Island ja Eesti.
 
Uuringust selgus, et ka teised inimesed on kellegi teise alkoholitarbimise tagajärjel kannatanud nii psüühiliselt, emotsionaalselt kui ka reaalselt erinevate õnnetuste tagajärjel, näiteks õnnetused liikluses. Leedus on kannatanud inimeste arv kõige suurem meeste hulgas, üle 38% meestest on olnud taolistes olukordades.  
Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Nuu, nuu
12. veebr. 2018 06:08
Me pole tarbimiselt isegi mitte esimese 5 seas. Kumb siis ikka valetab, kas see expert või meie Ossinovski?