Venemaa propaganda edu selles seisnebki, et valesid tambitakse järjekindlalt, seal ainult jaburused ongi. Kõige krooniks on aga ütlemine, et Venemaa pole kunagi kellelegi kallale tunginud.

Toomas Alatalu, väliskommentaator
Kuus linna kooli ja lasteaeda hakkavad pakkuma mahetoitu (0)
12. veebruar 2018
Albert Truuväärt

"Lõpptulemusena võiks kõigi linna koolide ja lasteaedade lapsed süüa mürgivaba toitu, milles ei leidu põllumajandusmürkide jääke ning kehavõõraid sünteetilisi aineid," ütles abilinnapea Züleyxa Izmailova.

Izmailoval on plaan hakata Tallinna kuues koolis ja kuues lasteaias pakkuma lastele mahetoorainetest valmistatud tasuta toitu. “Uurimuste järgi on mahetoidus rohkem vitamiine ja kasulikke aineid,” lausus abilinnapea. “Aga sellist nõuet, et nüüd hakkavad kõik lapsed sööma ainult juurikaid, küll ei ole. Põhimõte on ikkagi see, et koolisöökla toit oleks maitsev ja toitev, lapsed tahaksid seda süüa ja saaksid sealt kõik neile vajalikud ained kätte. Asja üks külg on veel ka see, et lapsed saaksid ise toitu valida ja tõsta. Siis nad õpivadki tõstma taldrikule just nii palju kui süüa tahavad ja toitu ei lähe raisku.”

Mõned juba pakuvad

Izmailova sõnul on kavas pilootprojektiga algust teha selle aasta teises pooles. “Kõigepealt valime pilootprojektiks välja kaksteist lasteasutust, kuid eesmärk on ikkagi see, et linna kõigi koolide ja lasteaedade kõik lapsed saaksid süüa mürgivaba toitu, milles ei leidu põllumajandusmürkide-pestitsiidide jääke ning kahjulikke, kehavõõraid sünteetilisi aineid.”

Izmailova sõnul on tööga alustatud ja spetsialistid panevad praegu kokku näidismenüüsid. Abilinnapeal on juba olnud ka kohtumisi koolide ja lasteaedade juhtide, mahetoidu tootjate ja koolide toitlustajatega, et välja selgitada, kuidas nemad suhtuvad koolides mahetoidu pakkumise plaani. “Koostöö mahetoidu teemal sujub väga hästi ka linna haridusameti ja haridusvaldkonda koordineeriva abilinnapea Vadim Belobrovtseviga,” lisas Izmailova.

Linn korraldas koos ökoloogiliste tehnoloogiate keskusega seminari, kuhu olid kutsutud koolide ja lasteaedade juhid. “Saime lasteasutustelt väga positiivset vastukaja,” ütles Izmailova. “Soov mahetoidule üle minna on väga suur. Vaatame praegu, millised hanked lasteasutustes kehtivad ja millal on vaja uusi korraldada, et mahetoidu idee teoks saaks. Oleme suhelnud ka toitlustajatega, soov mahetoitu pakkuda on neilgi olemas.”

Lepatriinu lasteaia direktor Tiiu Parbus peab mahetoidu pilootprojekti väga teretulnuks “Meie oma lasteaias alustasime mahetoidu projekti minu mäletamist mööda 2010. aastal,” rääkis ta. “Katsetasime üksikute mahetoitudega, kuid täieliku menüüni ei jõudnud. Üldiselt meeldis mahetoidu pakkumine nii lastele kui lastevanematele. Ühtegi vastuväidet sellele ei tulnud. Julgustan ka teisi lasteaedu mahetoiduga proovima, kuigi see on päris suur väljakutse.”

Mahetootjatest on peetud kõnelusi Saida farmiga piima osas ning kartuleid, salateid, võrseid, seeni, mahlu, teravilju, taimeteesid jm taimset pakkuva Lõuna-Eesti toiduvõrgustikuga. Lasteasutustele mahetoidu pakkujana võib Izmailova hinnangul arvesse tulla ka Mahetalu OÜ, mis pakub kooritud ja pakendatud maheköögivilja.

Vähem raskemetalle

“Eestis on piima, teravilja, veiste ja lammaste mahekasvatajad olemas,” rääkis Izmailova. “Probleeme tekib ka sea- ja linnulihaga, sest seda meil mahedana lihtsalt ei ole. Mahepõllupidajad on aga öelnud, et kui on olemas kindel tellimus, siis on nemad valmis rohkem tootma. Seni on kasvatamine jäänud paljuski selle taha, et Eestis ei tarbita sertifikaatidega mahetoitu kuigi palju.”

Hinnad viiks alla see, kui mahetoitu söödaks rohkem. Izmailova sõnul ongi mahetoidu programmi algatamise üks kaugem eesmärk mahetoidu tootmise suurendamine ja koos sellega hindade alandamine.

“Näiteks Kopenhaagenis kasutatakse avalikes toitlustusasutustes juba praegu 90 protsendi ulatuses mahetoorainet ja tänu suurele tarbimisele on suudetud seal hinnad hoida mõistlikkuse piires,” nentis Izmailova. “Eks alguses tuleb mahetoit võib-olla kallim, aga mahetoitu söövate inimeste tervis on parem ja seega ka nende ravikulud väiksemad.”

Maaülikooli mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann sõnul näitavad uuringud, et mahedates puu- ja köögiviljades on kuni 60 protsenti rohkem meie tervist toetavaid olulisi antioksüdante ja vähem taimekaitsevahendite jääke. “Newcastle ülikooli 2014. aasta uuringu järgi on mahetoidus ka märkimisväärselt vähem ohtlikke raskemetalle ja lämmastikuühendeid,” selgitas ta. “Mahepiimas on rohkem omega-3 rasvhappeid ja e-vitamiini ning mahepiimas ja -lihas on madalam omega-6 ja omega-3 rasvhapete suhe, mis samuti toetab meie tervist.”

 

TOITUMISTEADLANE: Laste toit olgu mitmekesine

“Lasteasutustes mahetoidu pakkumise idee on suurepärane!” ütles toitumisteadlane Mai Maser.

“Sealjuures on oluline jälgida, et laste toidus oleksid kõik toidurühmad esindatud,” lausus Maser. “Küsimus on ka selles, kui palju see mahetoit maksma läheb. Mina pooldan alati sellist toitu, mis on ise valmistatud ja kodus tehtud. See on kõige värskem, kõige vähem sogatud ja kõige vähem töödeldud. Meie lasteaedades on toitlustamine olnud heal tasemel. Vähemalt on varem olnud väga head kalkulatsioonid ja menüüd.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.