"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pandipakendi tagatisraha jääb lähiaastail 10 sendi tasemele (0)
12. veebruar 2018
Scanpix

Kuigi Eesti Pandipakend tõstab piirikaubanduse tõttu vähenenud mahtude tõttu aprillist tootjatele käitlustasud ligi kolmekordseks, ei mõjuta see tagatisraha väärtust, mis peaks lähiaastail jääma 10 sendi tasemele kõigi pakendite eest.

“Pandihinda see [hinnatõus] ei puuduta. Tagatisraha väärtus on puhtalt keskkonnameede, see pole hinnakomponent. Seal tuleb leida tasakaal, et see oleks piisavalt kõrge, et motiveerida inimesi tagastama, aga samas ei tohi olla liiga kõrge, et suurendaks oluliselt toote omahinda,” ütles Eesti Pandipakendi juht Rauno Raal BNS-ile.

“Hetkel vaadates Eesti elatustaseme seisu, siis 10 senti kõikidele pakenditele tundub tasakaalus olevat,” ütles ta.

Raal tõi näiteks Soome, kus tagatisraha väärtus peab samuti olema piisavalt kõrge, et motiveerima pakendeid tagastama, kuid mitte motiveerima kriminaalset kontingenti läbi viima pettuseid.

“Soomes on näiteks suur kaheliitrine Vichy plastpudel 40 senti, aga see on kuskil kümme aastat tagasi pandud seadusega paika. Siis polnud veel oneway plast seal turulgi ja täna on Soome kohati hädas, kus kriminaalsed elemendid üritavad erinevaid skeeme punuda,” ütles Raal ja lisas, et Eesti kontekstis on 10 senti adekvaatne, kuid tuleb jälgida, mis ümberringi toimub.

Tulenevalt sellest, et piirikaubanduse tõttu on näiteks pandiga plekkpurkide tagastamine vähenenud alates juulikuust poole võrra, tõstab Eesti Pandipakend tootjatele ja maaletoojatele müüdavate pakendite käitlustasud pea kolmekordseks.

Kui praegu maksab tootja 0,75-liitrise siseriikliku vöötkoodiga pudeli eest Pandipakendile 0,002 eurot, siis aprillist kasvab hind 0,011 euroni. Suuremate pudelite puhul tõuseb käitlustasu 0,007 eurolt 0,0197 euroni.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.