"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Ratas Turus: Eesti ja Soome andmevahetus võiks innustada teisigi riike (1)
17. veebruar 2018
Jüri Ratase Facebook

"Eesti ärkamisaegsed suurkujud unistasid juba umbes 150 aasta eest Eesti ja Soome suuremast lähedusest ja sümboolsest sillast, mis pidi meid kahelt kaldalt kokku kandma. Nüüd oleme sellele lähemal kui ei kunagi varem," kinnitas Ratas vennasrahvaste tugevat sõprust.

Jüri Ratas ütles täna Turu Ülikoolis Eesti 100. sünnipäevale pühendatud pidulikul aktusel, et Eesti ja Soome andmevahetus võiks innustada teisigi riike.

Ratas tuletas enda kõnes meelde, et Eesti majanduse arengut tugevasti toetanud Soome on Eesti peamine majanduspartner ning eelmisel nädalal sai valmis X-tee tehniline lahendus, mis võimaldab andmete vahetamist Eesti ja Soome vahel.

“Selle aasta suvest kehtib Eesti apteekides Soome digiretsept ning 2019. aasta suvest saab ka Soome apteekidest ravimeid Eesti digiretseptiga. Eesti ja Soome selline andmevahetus võiks innustada ka teisi Põhjamaid ja Balti riike veelgi enam koos rahvusvahelisi e-teenuseid arendama,” ütles Ratas ning lisas, et üha tõsisemalt räägitakse ka Tallinna ja Helsingi liitmisest üheks suurlinnapiirkonnaks.

Ratas meenutas enda kõnes tänutundega julgeid mehi ja naisi Eestist ning välismaalt, kes aitasid Eesti riigi iseseisvuse taastada, ning tunnustas kõiki, kes sihikindlalt panustasid Eesti omariikluse katkenud keti ühendamisse.

“Eesti ärkamisaegsed suurkujud unistasid juba umbes 150 aasta eest Eesti ja Soome suuremast lähedusest ja sümboolsest sillast, mis pidi meid kahelt kaldalt kokku kandma. Nüüd oleme sellele lähemal kui ei kunagi varem,” kinnitas Ratas vennasrahvaste tugevat sõprust.

“Vaatamata pingelisele olukorrale maailmas ning jätkuvale konfliktile Euroopas usun ma täie veendumusega, et meie iseseisvus on täna kindlam kui iial varem,” kinnitas Ratas.

“Kindlasti tunnevad eestlased terves maailmas meie riigi juubeli üle suurt uhkust ja jagavad seda oma sõprade, lähedaste ja tuttavatega,” märkis Ratas ning märkis, et kõik kaasmaalased on alati kodumaale tagasi oodatud.

Turu Ülikoolis toimunud pidulikul aktusel kõneles lisaks Ratasele ka Soome endine president Tarja Halonen.

Pärastlõunal suundus Ratas Turust edasi Stockholmi, kus osaleb kultuurifestivali “Estival 2018” raames toimuval Eesti 100. sünnipäevale pühendatud galaõhtul. Üritusest võtab osa ka Rootsi elamumajanduse ja digiarengu minister Peter Eriksson.

Pühapäeva hommikul kohtub Ratas enda Rootsi kolleegi Stefan Löfveniga, et arutada Eesti ja Rootsi suhteid, julgeolekuolukorda Läänemere piirkonnas, küberkoostööd ning Euroopa Liidu päevakajalisi teemasid nagu järgmine EL-i pikaajaline eelarve, digitaalne areng ja Brexit.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Võiks Muidugi!
18. veebr. 2018 08:19
Soome reaalsed palgad ja reaalne kaitsevõime võiks samuti inustada kasvõi eesti valitsust;)