"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
RATAS: Ei ole vaja otsida piirikaubanduse süüdlasi, vaid keskenduda alkotarbimise vähendamisele (4)
07. märts 2018
Svetlana Aleksejeva

"Alkoholiaktsiisi tõstmine on olnud iga valitsuse laual. Ei pea otsima süüdlasi, vaid tegema kõik, et alkoholitarbimine väheneks," märkis peaminister Jüri Ratas rõhutades, et alkoholi tarbimine on Eestis neljandat aastat langustrendis. 2017. aastal suri Eestis alkoholi tarvitamisest põhjustatud haiguste tõttu 419 inimest, samas kui 2016. aastal suri samal põhjusel 465 inimest. "Selle taga on just pikaajaline alkoholipoliitika, mis keskendub kättesaadavuse vähendamisele, tõhusale ravile ja ennetustööle," rääkis ta.

Peaminister Jüri Ratase sõnul on alkoholi tarbimine on Eestis neljandat aastat langustrendis. “Selle taga on just pikaajaline alkoholipoliitika, mis keskendub kättesaadavuse vähendamisele, tõhusale ravile ja ennetustööle,” rääkis ta.

Karmim alkopoliitika on juba tulemusi andnud

Peaminister Jüri Ratase sõnul on aktiivse alkoholipoliitika esimesed viljad juba näha. “Tõsi on see, et kui vaadata TAI esialgset statistikat, siis see näitab, et alkoholisurmade arv on kahanenud umbes kümnendiku võrra,” märkis ta riigikogu infotunnis.

Siiski nentis peaminister, et tõsine debatt ja aktsiisimäärade korrektuur ei ole halb mõte.

“Alkoholiaktsiisi tõstmine on olnud iga valitsuse laual. Ei pea otsima süüdlasi, vaid tegema kõik, et alkoholitarbimine väheneks,” märkis ta.

Esialgne statistika näitab, et alkoholisurmade arv kahanes mullu varasema aastaga võrreldes umbes kümnendiku võrra. “See näitab, et oleme õigel teel. Riigi pikaajaline alkoholipoliitika, mis keskendub nii alkoholi kättesaadavuse vähendamisele kui ka tõhusamale ravile ja ennetustööle, hakkab mõju avaldama,” lausus TAI direktor Annika Veimer. “Siiski tarvitab ligi 90 protsenti Eesti inimestest alkoholi. Seejuures umbes kolmandik neist on alkoholi liigtarvitajad.”

2017. aastal suri Eestis alkoholi tarvitamisest põhjustatud haiguste tõttu 419 inimest, samas kui 2016. aastal suri samal põhjusel 465 inimest, vahendas BNS Tervise Arengu Instituudi teadet.

TAI surma põhjuste registri juhataja Gleb Denissovi sõnul on tegemist alles esialgsete andmetega, kõik andmed ei ole veel laekunud. “Võib siiski üsna kindel olla, et suremus alkoholi tarvitamisest põhjustatud haigusesse oli mullu väiksem kui aasta varem,” kinnitas Denissov pressiteate vahendusel.

Veimer: riik on õigel teel

TAI direktori Annika Veimeri sõnul on alkoholi tarbimine Eestis neljandat aastat langustrendis ja see on hakanud kajastuma ka alkoholi põhjustatud suremuse vähenemises. “See näitab, et oleme õigel teel. Riigi pikaajaline alkoholipoliitika, mis keskendub nii alkoholi kättesaadavuse vähendamisele kui ka tõhusamale ravile ja ennetustööle, hakkab mõju avaldama,” lausus Veimer.

“Siiski tarvitab ligi 90 protsenti Eesti inimestest alkoholi. Seejuures umbes kolmandik neist on alkoholi liigtarvitajad, kellest omakorda hinnanguliselt umbes 10 000 naist ja 50 000 meest on alkoholisõltlased,” märkis ta pressiteate vahendusel.

Alates 2008. aastast oli alkoholi tarvitamisest tingitud haigustesse surnud inimeste arv möödunud aastal seni väikseim. Nendele lisanduvad alkoholi tarvitamise tagajärjel toimuvad õnnetused ja muud alkoholi tarvitamisega seotud otsesed ja kaudsed kahjud.

Lõplik alkoholisurmade statistika selgub märtsikuu lõpus.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

aktsiisidega ei mängita
8. märts 2018 07:21
Alkoholipoliitika on tõsine asi ja mingid Nikolai II, Gorba ja mingi Ossi Noorema taolisi tempe alkoholipoliitikas ette ei võtta ei tohi. Ka mitte aktsiisides alkoholile ja aktsiisides laiemalt. Konkreetselt Eestis teat sälk sisse alkoaktsiisis Soome ja Eesti vahel ning Eesti ja Läti vahel. Tegelt on alkohol äärmiselt tõsine asi ja suhtuge asja äärmiselt suure respektiga - elu on keerukam kui Taavikese sinised sokid. Märksa keerukam ka alkoholi silmaspidades elik broilerid ei pruugi alati välja vedada.
Kesk N
8. märts 2018 01:33
Riik peab hoolima oma rahvast ja oma tootmisest. Lisaks olema sõltumatu poliitika ja rahandusega. See tagab kõikidele kodanikele vajaliku rakenduse ning tekib arvestatav keskklass. Paraku on võimurid teinud saatuslikke vigu... http://www.kesknadal.ee/uudised?id=18407
võõras
7. märts 2018 19:09
to Nõus. Väga huvitav, loetlege üles kõik sotsiaalsed põhjused ja kirjeldage kuidas Teie tahate, et tagada kodanikele vääriline elu??! Eriti sooviks teada kui palju inimesi ja vahendeid selleks Te ette näete!
Nõus
7. märts 2018 17:08
Aga kõrvaldage siis palun joomarluse sotsiaalsed põhjused ja tagage kodanikele vääriline elu!