"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kampaania "Must lumi" on saanud üle 20 000 depressioonitesti (1)
13. märts 2018
Scanpix

“Eesti mõistes on tegemist erakordselt suure numbriga. See näitab, et teema kõnetab inimesi ja on pannud neid mõtlema oma vaimse tervise üle,” rääkis Peaasi.ee juht ja kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa. 

Vaimse tervise portaali Peaasi.ee algatatud depressiooni teadvustamise kampaania “Must lumi” raames on depressioonitesti tehtud üle 20 000 korra, vahendas BNS.

“Eesti mõistes on tegemist erakordselt suure numbriga. See näitab, et teema kõnetab inimesi ja on pannud neid mõtlema oma vaimse tervise üle,” rääkis Peaasi.ee juht ja kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa. 

Tema sõnul on testi täitnud täna ligi 6000 meest ja enam kui 14 000 naist. Vanusegrupiti on enim teste täitnud 30-40-aastased, kuid esindatud on kõik vanusegrupid, ka noored ja väga kõrges eas inimesed. 

Selle nädala keskel lõppeb testimine riigisektori asutustes. Kampaanias “Must lumi” osalevad avalikust sektorist politsei- ja piirivalveamet, Eesti Energia, riigikogu kantselei, Tallinna Sadam, Rahvusooper Estonia, riigikantselei, haigekassa, rahandusministeerium, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, justiitsministeerium, sotsiaalministeerium, haridus- ja teadusministeerium, tööinspektsioon, sotsiaalkindlustusamet  ja Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus. 

Peaasi.ee sõeltest on rahvusvaheliselt kasutatav ja Eestis valideeritud kümneväiteline depressiooniküsimustik (DEPS), millele on lisatud küsimus viimase kuu jooksul esinenud suitsiidmõtete kohta. Anonüümset depressiooni sõeltesti saab täita aadressil https://peaasi.ee/depressioonitest/ 

Kokku on “Must lumi” kampaaniasse haaratud üle 30 erineva organisatsiooni, mille seas on eraettevõtted ja riigiasutused kui ka erialaorganisatsioonid ning koolid. Erasektori testimises osalesid Fortumo, Helmes, Pindi Kinnisvara, Playtech, Rahva Raamat, Solarise keskus, SOL Baltics ja Viru Keemia Grupp (VKG). Erasektoris täideti teste 1139, neist 45 protsendil oli tulemus üle piirnormi, suitsiidmõtteid märkis 21 protsenti vastanutest.

Kampaaniat rahastavad peamiselt Helmes ja Pindi Kinnisvara, väiksemas mahus Hasartmängumaksu Nõukogu, Tartu linn, Hansa Grupp, Anname Au! ja Margus Karu SA.

MTÜ Peaasjad ühendab inimesi, kes hoolivad vaimsest tervisest. Peaasja tuumikusse kuulub vaimse tervise ja noorsootöö spetsialiste, konsultante ja kaasamõtlejaid erinevatest eluvaldkondadest. MTÜ Peaasjad püüdleb vaimse tervise teemade mõistva, aruka, paindliku, kuid ka optimistliku ja avatuma käsitlemise poole. Vaimne tervis on inimõigus. Soovime, et inimestel oleksid käepärast vahendid, millega seda õigust teoks teha. Portaal Peaasi.ee pakub nii tõenduspõhist informatsiooni, veebipõhist nõustamist, kui ka vaimse tervise, selle hoidmise, probleemide ning nende leevendamise alaseid koolitusi.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Ülo Vooglaid
20. märts 2018 10:54
Depressioon on fenomen ja protsess, diagnoos, põhjus ja tagajärg... Selleks, et depressiooni näha, tuleb leida kõllalt palju vaatepunkte. Igast vaatepunktist paistab midagi erilist ja ühestki vaatepunktist ei paista kõik, mida oleks vaja näha ja arvestada. Tegeledes depressiooniga, pole võimalik depressioonist aru saada; vaja oleks tegeleda kõige sellega, millest sõltub tervis (WHO antud tähenduses, so füüsilise, vaimse ja sotsiaalse heaolu ühtsuses). Kui inimene on juba raskelt haige, on ilmselt vaja antidepressante, aga psühhiaatrite kõrval on vaja ka neid, kes tunnevad terve inimese psüühikat, vaimse ja sotsiaalse heaolu tegureid, elu, elamist ja elu-, töö-, õppe- ja loomekeskkonda. Haigestunud inimeste ravi kõrval on vaja pöörata kordades suuremat tähelepanu ühiskonnas kujunenud suhtlemisele ja suhetele sotsiaalse regulatsiooni kõigil tasanditel. Vaja on avastada ja avalikustada, miks on ühiskonnas dialoog lakanud ja miks tunneb nii suur osa elanikkonnast end absurdisituatsioonis.